Bigiu si Boscodeala

Uniunea Social Liberală s-a rupt oficial, marți seară, după ce liberalii au votat în ședința Delegației Permanente, ieșirea de la Guvernare. Este de așteptat ca decizia adoptată, marți seară de liberali, să își producă efectele, cât de curând și la Buzău. Și cum este final de lună și majoritatea administrațiilor locale au ședințe de consilii locale este de așteptat ca în teritoriu să se încheie noi alianțe mai ales că liderii PNL le-au dat mână liberă liberalilor din teritoriu.
În ceea ce privește majoritatea din Consiliul Local Municipal aceasta ar putea fi schimbată dat fiind că din totalul de 23 de consilieri PSD nu are decât 10 iar celelalte partide care formează USD nu sunt reprezentate în CLM. Astfel, cei trei consilieri liberali cu cei cinci ai PDL , patru de la PP-DD și independentul Paul Negoiță, ar putea face oricând o majoritate de 13 consilieri cu mari șanse de a da peste cap proiectele edilului Constantin Boșcodeală.
În ceea ce privește Consiliul Județean din cei 33 de aleși, 12 aparțin noii alianțe USD, respectiv 11 de la PSD plus conservatorul Gheorghe Vlase. Ceilalți 21 de consilieri aparțin în ordine 9 la PNL, 8 la PDL și 4 la PP-DD.
Analizând după numărul de aleși și ținând cont și de declarațiile fostului lider al PDL, deputatul Cezar Preda cel mai probabil o alianță între PNL și PDL este posibilă dat fiind că democrat-liberalii au exclus din start orice colaborare cu PSD-ul lui Constantin Boșcodeală. Dacă la nivelul Consiliului Județean PNL își poate asigura doar cu PDL o majoritate simplă la nivelul Consiliului local Municipal pentru o eventuală nouă majoritate este nevoie și de cooptarea aleșilor PP-DD. În oricare din cazuri, Partidul Social Democrat, partidul care conduce în topul preferințelor buzoienilor având și cel mai mare număr de primari aleși în județ poate fi ușor exclus din orice combinație politică în cele două consilii județean și municipal. Tocmai de aceea este de așteptat ca în ciuda deciziei de la centru, Constantin Boșcodeală să încerce să țină alianța cu liberalii care i-a asigurat până acum majoritatea în Consiliul Local Municipal oferind la schimb o majoritate confortabilă pentru liberalul Cristi Bîgiu la nivelul Consiliului Județean.
Tot din cauza destrămării USL o serie de directori de instituții deconcentrate ar putea fi schimbați în perioada următoare. Este vorba despre directorii responsabilizați de PNL începând cu Petruș Cârcei de la Direcția de Finanțe, Nicușor Dinulescu de la OPC, Dumitru Ene de la ISJ, Adrian Vintilescu de la Agenția de Prestații Sociale sau chiar subprefectul Vasile Alecu. În locul acestora ar putea ajunge directori responsabilizați de PSD dar și de U.N.P.R. în timp ce conservatorii se vor alege doar cu ceea ce au deja în instituțiile din subordinea ministerului Agriculturii.

Ciprian STERIAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.