Alain Fleury, printre elevii buzoieni

Evaluator extern şi membru al Comitetului european „Comenius”, profesorul universitar Alain Fleury le-a vorbit profesorilor buzoieni, recent, despre interculturalitate. Invitat al Asociaţiei Române a Profesorilor de limba franceză (ARPF), universitarul a susţinut o prelegere pe tema „Pedagogia interculturalităţii, în faţa profesorilor de profil de pe Valea Buzăului, care s-au iniţiat direct în chestiuni ce privesc o problemă a societăţilor din toate timpurile, determinată de cauze economice, sociale sau psihologice.

Conform comunicării trimise la redacţie de Maria Monalisa Pleşea, inspector de limbi romanice în cadrul Inspectotarului Şcolar Judeţean (IŞJ), profesorul Alain Fleury a arătat colegilor săi de breaslă buzoieni, cum ar trebui să-şi asume profesorul modern rolul său iniţial, acela de a  îndruma paşii elevilor săi, conform etimologiei cuvântului „pedagog”: „Trebuie să-i însoţim pe elevi, să-i ţinem de mână într-o lume dificilă, cu multe provocări. În epoca mondializării, revendicările culturale sunt foarte puternice, iar demersul intercultural nu este uşor, şi presupune destul de multe provocări. Interculturalitatea este cheia unei vieţi în armonie, întărind legatura dintre oamenii care ar trebui să se îmbogăţească unii de la alţii.”

Impactul interculturalităţii asupra învăţământului modern ţine, în opinia invitatului francez, de onestitate. Profesorii nu sunt pregătiţi pentru asemenea probleme şi trebuie să renunţe la a se prezenta ca depozitarii unici ai unor cunoştinţe din diverse domenii, pentru că, în „epoca Internetului”, elevul are acces facil la o multitudine de surse de informare. În schimb, cadrul didactic poate forma tinerii astfel încât să-şi asume destul de uşor rolul de cetăţeni ai unei lumi în permanentă schimbare.

Promovarea toleranţei, pentru că nu există un om mai bun decât altul, lucrul în echipă, atat pentru profesori cât şi pentru elevi, pedagogia proiectului, cultura parteneriatului, care deschide şcoala către comunitatea locală, naţională şi internaţională, rolul directorului de realiza o echipă între profesori şi, totodată, între profesori şi elevi sunt câteva dintre soluţiile prezentate de Alain Fleury, dascălilor buzoieni. Impresionat de ce a văzut în Şcoala Bâscenii de Sus, Şcoala „Nicu Constantinescu” şi „Zangopol”, Liceul de Artă din Buzău, Colegiul „Al. Vlahuţă” şi Şcoala 1 din Râmnicu Sărat. De asemenea, a apreciat implicarea unor profesori buzoieni în proiectele lansate de IŞJ Buzău si ARPF Buzău, ca Festivalul „Francochanson”, Festivalul de Teatru „Eugen Ionescu” şi „Limba franceză pentru preşcolari”.

În consecinţă, Alain Fleury şi-a exprimat disponibilitatea de a susţine, în luna noiembrie, două stagii de formare pe tema pedagogiei inetrculturalităţii, în Râmnicu Sărat şi Buzău. Noutatea cursului constă în faptul că profesorii invitaţi să participe vor fi de diverse specialităţi, din ciclurile preprimar şi primar. Universitarul francez va participa şi la ore de limba franceză, alături de profesorii care îşi vor exprima dorinţa de avea un asistent lingvist chiar şi pentru câteva lecţii.

S.D.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.