Pâinea este în fața unei scumpiri iminente. Pe de o parte seceta și producția de grâu inferioară calitativ și cantitativ celei de anul trecut iar pe de altă parte devalorizarea leului ar putea duce în săptămânile ce urmează la modificarea prețului pâinii.
„Având în vedere că prețul făinii a crescut în ultima lună cu aproape 50% , automat procesatorii de panificație vor trebui să țină pasul și să crească prețul pâinii cel puțin proporțional cu prețul materiei prime. Mai mult, din cauza devalorizării leului sunt semnale că se vor scumpi și ambalajele și automat și acest lucru va conta în prețul final”, a declarat Ciprian Iosif, patronul unei societăți de panificație din Buzău.

Anul acesta, din cauza vremii, producția de grâu este inferioară celei de anul trecut dar specialiștii sunt de părere că, pentru consumul intern, cantitățile ar fi suficiente. Problema care se pune este ca grâul să nu mai fie vândut la export dar acest lucru nu poate fi realizat decât dacă statul vine cu o serie de măsuri astfel încât fermierii să nu piardă dacă aleg să își valorifice producția pe piața internă.
„Grâu este suficient pentru producția internă. Problema este ca aceste cantități să rămână la dispoziția morarilor din țară. Pentru asta aceștia ar trebui să se grăbească pentru a achiziționa grâul astfel încât producătorii să nu fie nevoiți să-l valorifice peste granițe. Pe de altă parte statul ar putea acorda un mic stimulent printr-o ordonanță de guvern să stimuleze un pic morarii iar pe de altă parte ar fi reducerea TVA la 9% la produsele de bază”, a precizat directorul Direcției Agricole Cosmin Florea.
În judeţul Buzău, seceta acentuată a înjuumătăţit mare parte din recolte, inclusiv pe cele de grîu. Singura recoltă în care fermierii iși mai pun speranțe este acum viţa de vie. Condițiile meteorologice din ultimul timp sunt prielnice însă fenomenele meteorologice extreme, cum ar fi grindina, ar putea distruge și singura recoltă care se anunță promițătoare în acest an.

Ciprian STERIAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.