Situație fără precedent în județul Buzău creată de fenomenele meteorologice din ultima lună. 19 comune sunt afectate de inundații și alunecări de teren cum nu au mai fost vreodată în județ iar pentru remedierea acestora este nevoie de o sumă uriașă de bani. Autoritățile, la indicația Guvernului, au inventariat și evaluat în week-end pagubele produse iar rezultatele, materializate în două proiecte de hotărâri ale Comitetului Județean pentru Situații de Urgență urmează să ajungă în câteva ore pe masa Guvernului cu speranța că în ședința de miercuri Buzăul va primi ceva bani din fondul de intervenție aflat la dispoziția Guvernului. Suma este însă colosală. Peste 800  de miliarde de lei vechi.

„Sunt pagube foarte mari, nu am crezut că pot să constat așa ceva mai ales că nu au fost cantități de precipitații foarte mari. Au fost afectate drumuri, locuințe și sunt sate izolate. Buzăul este unul din cele mai grav afectate județe și am făcut evaluări pentru a face o propunere de hotărâre de Guvern. Sunt drumuri frânte, sunt poduri afectate, drumuri realizate cu fonduri europene și multe altele. Totodată, AJPIS a făcut anchete sociale în 40 de cazuri și în 14 cazuri vor fi acordate și ajutoare sociale”, a declarat prefectul Carmen Ichim.

În ceea ce privește alunecările de teren, 7 drumuri județene sunt afectate de alunecări de teren și pentru refacerea acestora este nevoie de peste 190 de miliarde de lei vechi iar alte 3 drumuri dar și podul de la Vadu Pașii unde pragul de fund amenajat în albia râului Buzău a fost rupt de ape au fost afectate de inundații.

Cea mai grav afectată comună de alunecări de teren este comuna Lopătari, urmată de Chiliile, Bozioru, Valea Salciei, Merei, Murgești, Odăile, Pardoși, Pănătău, Sărulești, Cănești, Bisoca, Racovițeni , Colți, Beceni, Berca, Cozieni, Scorțoasa și Pietroasele.

Și cum toate acestea nu ar fi fost de ajuns o situație gravă se înregistrează și pe DN10 care leagă Buzăul de Brașov. Acesta este afectat de alunecări de teren în nu mai puțin de 25 de puncte iar în patru dintre acestea situația este gravă. Mai mult directorul sucursalei Buzău a Drumurilor Naționale a explicat că oricare din cele 25 de puncte poate da naștere peste noapte unei situații critice.

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.