Conștientizând impactul pe care declinul demografic îl are asupra economiei și societății românești, doamnele din OFSD Buzău, împreună cu reprezentante ale ONG-urilor, asociațiilor de părinți și ale societății civile, au dezbătut setul de 10 propuneri legislative pentru susținerea familiilor cu copii și pentru creșterea natalității în România, propus de Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse.

Printre propunerile legislative dezbătute la Buzău și Râmnicu Sărat, unde au avut loc aceste întâlniri, s-au numărat: reducerea TVA-ului la 5% pentru produsele esențiale creșterii copiilor, acordarea de vouchere, în valoare de 1.500 de lei lunar, pentru plata after-school, creșă și grădiniță pentru familiile cu venituri de maximum 8000 lei, precum și introducerea unui card de reduceri pentru familiile numeroase și pentru tineri.

De asemenea, s-a discutat despre acordarea de vouchere pentru consultații și analize gratuite pentru viitoarele mame, reducerea dobânzilor pentru creditele imobiliare acordate familiilor numeroase, protecția mamelor care se întorc în câmpul muncii, un program flexibil de muncă pentru părinți și un sprijin financiar pentru copiii cu părinți plecați la muncă în străinătate.

În urma dezbaterii de la Buzău, participantele au concluzionat că măsurile propuse de minister sunt binevenite pentru creșterea natalității și sprijinirea familiilor, dar au avut și propriile propuneri pentru a fi trecute în agendă. Printre acestea: acordarea de asistentă psihologică și emoțională atât mamelor, cât și taților, din momentul în care aceștia iau decizia să devină părinți, necesitatea înființării în România a băncilor de ovocite și spermă pentru sprijinirea familiilor ce se confruntă cu probleme de fertilitate, implicarea în viața tinerelor mame a moașelor, personal medical specializat în asistența medicală și emoțională a femeilor în timpul sarcinii, nașterii și perioadei postnatale, protejarea locurilor de muncă pentru femeile care decid să aibă un copil, timp de doi ani după întoarcerea din concediul de maternitate și o implicare mai mare a bărbaților în sarcină, dar și în momentul nașterii, prin prezența în sala de nașteri, dacă cei doi membri ai cuplului își doresc acest lucru.

O dezbatere similară a avut loc, pe 21 martie, și la Râmnicu Sărat, iar discuțiile purtate la Organizația PSD din municipiu au avut ca rezultat câteva propuneri interesate, precum: acordarea de zile de concediu suplimentare pentru părinții cu familii numeroase, suplimentarea voucherelor de vacanță pentru aceste familii sau diminuarea dobânzilor la creditele imobiliare și pentru tinerii căsătoriți, pentru a-i încuraja să își întemeieze familii.

La întâlnirea de ieri din municipiul Buzău au participat: senatorul Liliana Sbîrnea, deputatul Romeo Lungu, viceprimarul municipiului Buzău, Oana Matache și președintele organizației municipale a femeilor social democrate, Oana Gheorghiu.

Dezbaterile au avut loc în contextul în care PSD îi încurajează toți cei interesați să participe la astfel de întâlniri și să ofere feedback cu privire la aceste propuneri legislative importante.

Împreună, putem crea o societate mai echitabilă și mai solidară, care să ofere sprijin și protecție familiilor și copiilor noștri.

 

Pachetul legislativ pentru creșterea natalității propus de

 Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse

 

  1. TVA redus la 5% pentru produsele destinate copiilor

Propunere pentru reducerea TVA până la 5% la produsele esențiale pentru creșterea copiilor (lapte praf, mâncare pentru bebeluși, scutece, produse de igienă).

  1. Vouchere de 1.500 de lei pentru plata after-school, creșă și grădiniță

Pentru familiile cu venituri de maximum 2 salarii medii nete pe economie, aproximativ 8.000 de lei, propunem acordarea unor tichete valorice/vouchere, în valoare de 1.500 de lei/lunar, pentru achitarea serviciilor oferite de after-school, creșe sau grădinițe particulare.

  1. Cardul familiilor numeroase + cardul pentru tineri

Pe modelul din alte state europene, lucrăm la introducerea unui card de reduceri pentru aceste familii numeroase. Va putea fi folosit pentru a obține reduceri la cumpărături în marile magazine, locuri pentru distracție, restaurante sau librării.

Acest card este similar cardului European pentru tineret, pe care-l implementăm în România, din această primăvară. Oferim gratuit tinerilor din România acest card dedicat mobilității tinerilor, așa cum beneficiază de el peste 6 milioane de tineri din Europa. Cardul oferă reduceri substanțiale la transport, cumpărături, evenimente culturale etc.

  1. Voucher Materna pentru consultații și analize gratuite pentru viitoarele mame

Propunere pentru acordarea unui sprijin financiar pentru viitoarele mame prin care să se acorde un ajutor financiar în valoare de 2.500 de lei pentru achitarea consultațiilor și analizelor din timpul sarcinii, care nu sunt decontate prin sistemul public de asigurări de sănătate.

 

 

  1. Reducerea dobânzilor pentru creditele imobiliare acordate familiilor numeroase

Pentru susținerea familiilor tinere, cu mai mult de doi copii, propunem implementarea unui proiect prin care să poată fi reduce dobânzile la creditele imobiliare, cu procente cuprinse între 0.3% și 1.3%.  Proiecte similare se aplică în state precum Marea Britanie, Polonia, Italia, Irlanda, Slovenia, Olanda, Canada, Norvegia, Suedia, Belgia, Luxemburg, Finlanda, Chile, Mexic, Cehia.

  1. Protecția mamelor care se întorc în câmpul muncii

Propunere legislativă pentru asigurarea stabilității locului de muncă pentru o perioadă de maximum 1 an în cazul mamelor care se întorc în câmpul muncii din concediul de creștere a copilului.

  1. Program flexibil de muncă pentru părinți

Propunem posibilitatea sprijinirii părinților cu copii până la vârsta de 3 ani printr-un program de muncă flexibil și posibilitatea de a lucra remote (de acasă) 1-2 zile pe săptămână.

  1. Voucher pentru tratamente stomatologice la copii

Propunem un sprijin financiar în valoare 1.500 de lei pentru achitarea consultațiilor, tratamentelor stomatologice, achitarea dispozitivelor medicale.

  1. Sprijin financiar pentru copiii cu părinți plecați la muncă în străinătate

Un sprijin financiar minim pentru copiii care au rămas în grija rudelor în timp ce ambii părinți sunt la muncă în străinătate. În funcție de anumite criterii, ajutorul va fi oferit persoanelor care-și asumă creșterea acestor copii și poate fi acordat strict pentru rechizite, haine, analize medicale etc. pentru acești copii.

  1. Concurs Național de Proiecte Pentru Familie

Similar Concursului de proiecte studențești sau de tineret, poate fi organizat un call de proiecte dedicate familiilor, pe care să le deruleze organizațiile şi fundațiile. Proiectele câștigătoare vor fi stabilite în baza unei metodologii, iar granturile stabilite în funcție de bugetul dedicat programului. Anul trecut, MFTES a derulat concursuri de proiecte studențești și de tineret pentru care a acordat granturi de 50.000 de lei/proiect.

 

 

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.