Se fac pregătiri intense pentru înființarea la Vintilă Vodă și Vernești a unor centre de permanență. Autoritățile au identificat deja spațiile în care să funcționeze aceste unități însă există o altă problemă-aceea a personalului medical care nu se înghesuie să lucreze în centrele de permanență, peste programul pe care îl au la cabinete.
La Vintilă Vodă, centrul de permanență ar urma să funcționeze în cadrul fostului spital, devenit acum azil, iar unitatea are rolul de a descongestiona activitatea serviciilor medicale de urgență. Dacă la Vintilă Vodă, sunt ceva probleme pentru că medicii nu se încumetă să-și ia obligația de a lucra în noul centru de permanență, la Verneşti, s-au găsit deja cinci medici care se vor asocia să profeseze în centrul de permanenţă.
Ar mai fi nevoie însă de alţi doi și de asistenţi în condițiile în care un centru trebuie să aibă 7 medici ca să poată asigura gărzile în toate zilele săptămânii.
Potrivit directorului Direcției de Sănătate Publică Buzău, personalul care va lucra în centrele de permanență va fi instruit de specialiştii de la Unitatea de Primire Urgenţe, de cei de la secţia ATI a Spitalului Judeţean, dar şi de cei de la Ambulanţă, astfel încât la finalul perioadei de pregătire să poată interveni inclusiv în cazurile de urgență.
Responsabilii din sistemul sanitar buzoian preconizează că primele centre de permanenţă vor fi funcţionale din această toamnă.
Cristina DINULESCU