Buzăul va fi primul judeţ în care persoanele cu deficiențe de auz și vorbire vor putea să apeleze serviciul unic de urgenţă 112. Ieri, a fost făcută prima testare a aparaturii cu ajutorul căreia persoanele cu dizabilități vor putea cere ajutorul autorităților atunci când sunt în dificultate.
De la finele acestei luni, dispeceratul 112 pentru surdo-muți va fi funcțional pe raza judeului Buzău. Apelurile către acest dispecerat se pot face cu ajutorul tehnologiei 3G’, pentru aceasta fiind însă nevoie de un telefon compatibil și un abonament pentru apeluri video. În dispecerat vor lucra interpreți în limbajul mimico-gestual care după ce vor dicuta cu apelantul vor putea transmite solicitarea către sistemul unic de urgență 112.
”Persoanele surdo-mute din judeţul Buzău vor avea în sfârșit acces la serviciul unic de urgenţă 112. Joi am testat sistemul iar lucrurile au decurs perfect. Este pentru prima dată după ani de zile când am reușit împreună cu autoritatea publică locală, în speță Prefectura Buzău printr-un parteneriat, să susținem pentru surdo-muți serviciul 112. La acest moment, sistemul este limitat pentru că telefoanele 3G și abonamentele sunt destul de scumpe iar noi nu am avut finanțare decât de la Asociația 1 Iunie și din subvenția de la Ministerul Muncii. Deocamdată, avem 4 telefoane 3G și 10 modemuri internet și camere web”, a declarat președintele Asociației 1 Iunie, Ionica Tarău.
Dacă la Buzău, dispeceratul se va dovedi util si funcțional, proiectul pilot ar putea fi extins în toată țara. Singura piedică ar fi costurile mari cu tehnologia pe care un surdo-mut trebuie să o aibă pentru a iniţia un apel. La ora actuală în judeţul Buzău sunt circa 700 de persoane cu deficiențe de auz și vorbire, iar la nivelul întregii ţări 34 de mii.
Cristina DINULESCU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.