Doi medici renumiți vor să rezolve problema sănătății în următorul Consiliu Județean

0
219

Dr. Karmencita Pricop, candidat pentru consilier judeţean pe listele PSD Buzău: Împreună vreau să rupem cercul vicios din sănătatea buzoiană”

Dr Pricop Medicul primar de medicina interna Karmencita Pricop se încadrează în categoria  personalităţilor reprezentative ale judeţului. Ca medic, este apreciată unanim de către cei care au beneficiat de serviciile profesioniste, iar ca manager se situează în grupa restrânsă a femeilor de succes.  Este alături de politicieni la punerea în practică a programelor legate de probleme  sociale şi de sănătate.  Ştie ce înseamnă să fii consilier şi are suficiente forţe pentru un mandat în „guvernul” judeţean alături de echipa condusă de Petre Emanuel Neagu.

 Se ştie că în judeţ este o lipsa acută de medici. Ce credeţi că ar putea să-i atragă pe tinerii medici la Buzău ?

Cel puţin, la debut de carieră, entuziasmul acela de început şi dorinţa de a face meserie alaturi de colegii cu experienta. Asadar, pentru ca entuziasmul sa fie de lunga durata, trebuie creata o atmosfera adecvata. Sigur ca să trăieşti ai nevoie şi de  nişte bani, dar înainte de orice cred că cel mai mult contează condiţiile în care îţi desfăşori activitatea. Pentru că un doctor trebuie să se simtă doctor şi nu cârpăci, nu trebuie să stai şi să alergi că nu ai să lipeşti un leucoplast, un fir sau să-ţi doreşti să faci o investigaţie şi să stai să aştepţi nu ştiu câtă vreme pentru că nu ai aparatură, nu mai vorbesc de fonduri care este un alt aspect al problemei. Un alt lucru pe care bănuiesc că-l doresc colegii mei este respectul din partea populaţiei, respect care de foarte  multe ori nu există. Un medic pentru a-şi face datoria trebuie să fie relaxat din punct de vedere al poziţiei sociale, să poată să simtă că este cineva în societate. Din păcate noi lucrăm cu viaţa omului, nu cu fiare sau obiecte de toată ziua.

Medicii mai au timp şi de familie ?

Am văzut întâmplător un documentar făcut la un spital dintr-un alt judeţ. În documentar era vorba despre un tânăr care lucrase în străinătate şi care a venit înapoi în ţară cu gândul că este mai aproape de familie. Nu s-a întâmplat ce a sperat tânărul medic. Spunea că dimpotrivă, acum stă mult mai puţin în familie, este mult mai obosit pentru că omeneşte, după nişte ore de efort intelectual poţi dormi cât o persoană care a făcut un efort fizic, dar nu te poţi relaxa, nu te poţi recupera atât de bine.

 Ce va propuneţi să realizaţi alături de echipa condusă de preşedintele Petre Emanuel Neagu ?

Sunt foarte multe de făcut atât  în sistemul medical românesc, cât şi în cel judeţean pe care-l cunosc foarte, foarte bine. Trebuie să ne gândim ce facem pentru medici. Nu se poate ca un medic să stea singur într-o garda şi să vadă peste 100 de pacienţi.  Odată rezolvată problema medicilor, în mod direct se rezolva şi problema aşteptării din partea pacienţilor şi, de ce nu, a actului medical în sine.

Cum se poate imbunatati comunicarea din sistemul de sanatate ?

Se tot vorbeşte despre lipsa de comunicare dintre medici şi pacienţi, medici şi aparţinători, medici şi restul lumii. Când să mai şi comunici în condiţiile în care un medic este aproape sufocat, nu are timp nici să respire. Toate se învârt într-un cerc vicios. Cercul vicios se poate rupe numai dacă sunt mai multe cadre medicale, mai mulţi medici, mai multe asistente. Apoi putem vorbi despre mediul de la urgenţe şi de dotările medicale care trebuie să existe între medici şi pacienţi. Toate aceste elemente, componente ale cercului vicios din sănătate, sper să eliminăm împreună cu colegii mei consilieri judeţeni din echipa domnului preşedinte Petre Neagu.

 

Dr.Ranja Paul, candidat pe lista de consilieri judeţeni din partea PSD Buzău:  „Aş dori că spitalele să aparţină bolnavilor şi doctorilor”

 

Dr RanjaEste râmnicean la a patra generaţie, are 40 de ani de activitate (ca medic internist din care 12 ca director de spital), de practică medicală şi de organizare, toţi anii numai şi numai în cadrul Spitalului Râmnicu Sărat. Nu a fost în niciun alt loc. Acum pregăteşte a cincea generaţie de medici.

 

Ce doriţi să obţineţi pentru buzoieni în calitate de consilier judeţean ?

Ambiţia mea este foarte mare vizavi de ceea ce înseamnă reforma din sistemul medical. Eu am fost primul manager, după descentralizare,  la Spitalul Râmnicu Sărat, care arată foarte bine, este un spital acreditat, este un spital unde modernizarea a însemnat modernizarea unor secţii şi  reamenajarea unor spaţii conform standardelor, a însemnat diversificarea serviciilor medicale. Asta încerc eu să fac şi pentru judeţ.

 

 Ce se întâmplă de fapt cu sistemul medical?

Aş mai dori ca spitalele să aparţină bolnavilor şi doctorilor, nu ca în momentul de faţă când  spitalele sunt ale unor afacerişti  şi nu-mi permit să spun ale unor mafioţi. Spitalele sunt în momentul de faţă supraaglomerate de pacienţi. Atât la Buzău, cat şi la Râmnicu Sărat, nu mai există asistenţă medicală. Cât s-a investit pentru a pune pe picioare cabinetele medicilor de familie ultradotate, cu medici de familie foarte bine plătiţi şi rezultatul este că numărul de pacienţi ale spitalelor de la camerele de garda s-a triplat, sunt date oficiale prin rapoartele care s-au făcut la Ministerul Sănătăţii.

 

Cum poate fi schimbată situaţia ?

Spitalele sunt sufocate de pacienţi, de ce  se întâmplă lucrul acesta, trebuie văzut, nu cumva trebuie să reactivăm  acele centre de permanentă  care au existat acum 7-8 ani şi care să fie în faţa spitalelor, să poată rezolva cazurile uşoare în aşa fel ca spitalele să se concentreze pe cazurile care realmente  ţin de spitalizare, adică cele mai grave. O problema gravă pentru judeţ este lipsa medicilor de specialitate. De ce fug medicii ? Este o problema naţională şi trebuie văzut dacă există vreo posibilitate să-i reţinem măcar pe cei care sunt din zona.

 

Ce apreciaţi la echipa PSD pentru Consiliul Judeţean?

Un lucru foarte bun reuşit de preşedintele al Consiliului Judeţean Buzău a fost că s-a deschis, în sfârşit, Maternitatea pe care judeţul o merită. Au fost atâtea piedici, atâtea lucruri care nu fac cinste vechii conduceri a judeţului. Sper ca impreuna cu echipa de consilieri judeteni sa punem in aplicare programul de „guvernare” locala propus de domnul presdinte Petre Emanuel Neagu, program care puncte forte in ceea ce priveste sanatatea buzoienilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.