George Scutaru
Dosarul de trimitere în judecată a fostului consilier prezidenţial și fost președinte al PNL Buzău, George Scutaru, şi a fostului vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor Dan Motreanu va fi retrimis procurorilor DNA pentru refacerea rechizitoriului, au decis, miercuri, judecătorii ICCJ, care au constatat neregularităţi.
„Restituie cauza privindu-i pe inculpaţii Scutaru George-Adrian, Motreanu Dan-Ştefan şi Schaer Ana-Maria, trimişi în judecată prin rechizitoriul nr. 114/P/2015 din data de 28 septembrie 2015, la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Secţia de Combatere a Infracţiunilor Asimilate Infracţiunilor de Corupţie. Cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Onorariile parţiale cuvenite apărătorilor desemnaţi din oficiu în cuantum de câte 90 lei se plătesc din fondul Ministerului Justiţiei. Cu drept de contestaţie în termen de 3 zile de la comunicare. II. Revocă măsura preventivă a controlului judiciar dispusă faţă de inculpatul Scutaru George Adrian. Cu drept de contestaţie în 48 de ore de la comunicare”, se arată în decizia instanţei.

Fostul consilier prezidenţial pentru securitate naţională George Adrian Scutaru, fostul vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor Dan Motreanu şi Ana Maria Schaer, administrator al unei societăţi comerciale, au fost trimişi în judecată de DNA pentru spălare de bani.

La cel de-al doilea termen din camera preliminară, instanţa supremă a admis mai multe excepţii formulate de cei trei şi a constatat neregularităţi în întocmirea rechizitoriului, dispunând remedierea acestora în termen de cinci zile de la comunicarea deciziei.

Totodată, instanţa a dispus să i se comunice dacă procurorul menţine dispoziţia de trimitere în judecată sau solicită restituirea cauzei.

„Admite în totalitate cererile şi excepţiile invocate din oficiu şi, în parte, cererile şi excepţiile formulate de inculpaţii Scutaru George Adrian, Motreanu Dan Ştefan şi Schaer Ana Maria. Constată neregularitatea rechizitoriului nr.114/P/2015 din 28 septembrie 2015 întocmit de Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie. Dispune remedierea neregularităţii actului de sesizare în sensul: precizării infracţiunilor pentru care s-a dispus trimiterea în judecată a fiecăruia dintre inculpaţi, cu indicarea expresă a textului de lege; a numărului de infracţiuni de spălare de bani, aflate în concurs, reţinute în sarcina fiecăruia dintre cei trei inculpaţi şi precizarea în concret a faptelor ce compun concursul de infracţiuni; precizării, în concret, a faptelor reţinute ca pretins săvârşite de fiecare dintre cei trei inculpaţi care ar realiza elementul material al laturii obiective a infracţiunii de spălare de bani, varianta normativă concretă şi efectivă care li se impută fiecăruia dintre aceştia, precum şi modalitatea alternativă din cadrul fiecărei variante normative”, se arăta în încheierea şedinţei de judecată.

De asemenea, instanţa respingea cererea lui George Scutaru „privind constatarea nelegalităţii administrării probelor în faza de urmărire penală”.

Judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au amânat termenul în proces pentru marţi, pronunţarea venind miercuri.

La sfârşitul lunii septembrie, procurorii Direcţiei Naţionale Anticoruţie (DNA) i-au trimis în judecată, sub control judiciar, pe fostul consilier prezidenţial pentru securitate naţională George Adrian Scutaru, la data faptelor deputat şi membru cu funcţie de conducere în PNL, şi, în stare de libertate, pe vicepreşedintele Camerei Deputaţilor Dan Motreanu, deputat şi membru cu funcţie de conducere în PNL (la data faptelor şi în prezent), pentru spălare de bani.

Anchetatorii au trimis-o în judecată pentru aceeaşi infracţiune şi pe Ana Maria Schaer, administrator al unei societăţi comerciale.

Potrivit rechizitoriului, în cursul anului 2008, o persoană cu funcţie de conducere în administraţia locală, denunţător în cauză, a pretins şi a primit de la o altă persoană aproximativ un milion de euro, cu titlu de mită, în schimbul sprijinirii acesteia din urmă în demersurile de punere în posesie de terenuri aflate în municipiul Buzău.

„Din suma de 700.000 de euro, bani primiţi efectiv de persoana denunţătoare, aceasta le-a remis inculpaţilor Scutaru George-Adrian şi Motreanu Dan Ştefan, sumele de 170.000 de euro, respectiv 250.000 de euro, conform unei înţelegeri anterioare. Ambele sume au fost date în acelaşi scop, respectiv pentru finanţarea campaniei electorale din 2008 (alegeri locale şi generale), a candidaţilor partidului din care fac parte cele două persoane ultim menţionate”, precizau procurorii DNA în rechizitoriu.

Conform anchetatorilor, pentru a disimula provenienţa acestor sume de bani, George Scutaru, Dan Motreanu şi Ana Maria Schaer „au iniţiat un mecanism financiar fictiv, folosindu-se de documente justificative ce nu corespund realităţii, prin care suma de 1.213.085 lei a fost transferată, în mai multe tranşe, din contul societăţii administrată de către aceasta din urmă către o firmă care a produs articole de vestimentaţie folosite ca materiale în campania electorală”.

Procurorii au instituit sechestru asigurător asupra bunurilor celor trei inculpaţi, până la concurenţa sumei de 1.213.090 de lei, sumă care a fost efectiv plătită firmei producătoare a materialelor electorale.

1 COMENTARIU

  1. […] Dosarul de trimitere în judecată a fostului consilier prezidenţial și fost președinte al PNL Buzău, George Scutaru, şi a fostului vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor Dan Motreanu va fi retrimis procurorilor DNA pentru refacerea rechizitoriului, au decis, miercuri, judecătorii ICCJ, care au constatat neregularităţi. “Restituie cauza privindu-i pe inculpaţii Scutaru George-Adrian, Motreanu Dan-Ştefan şi Schaer Ana-Maria, trimişi în judecată prin rechizitoriul nr. 114/P/2015 din data de 28 septembrie 2015, la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Secţia de Combatere a Infracţiunilor Asimilate Infracţiunilor de Corupţie. Cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Onorariile parţiale Sursă știre […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.