Politist circulatie

La doar trei zile de la intrarea în vigoare a noului cod rutier poliţiştii buzoieni au întocmit primele dosare penale pentru şoferii prinşi că circulă cu scutere fără a avea permis de conducere. Două astfel de dosare au fost întocmite ieri pe numele a doi bărbați de 25 și 44 de ani. Potrivit regulilor abia intrate în vigoare, mopedele nu mai pot fi conduse dacă şoferii nu posedă permis de conducere corespunzator, respectiv de categorie AM. Din această cauză doi buzoieni s-au ales cu dosar penal şi riscă între 1 și 5 ani de închisoare. În primul caz este vorba de un tânăr de 25 de ani din Poşta Câlnău care a fost prins conducând un scuter pe raza localităţii de domiciliu, deşi nu avea nici măcar o oră de legislaţie rutieră, iar un alt caz a fost cel al unui bărbat de 44 de ani din Pîrscov care se deplasa pe un scuter pe bulevardul Unirii din municipiul Buzău.
Tot ieri, poliţiştii de la Serviciul Rutier au mai tras pe dreapta şi au lăsat fără carnet de conducere  11 şoferi care nu au acordat prioritate de trecere pietonilor și alți 5 şoferi care au fost prinşi băuţi la volan.
Mopedele, scuterele şi ATV-urile nu vor mai putea fi conduse fără permis, începând din 19 ianuarie. Legea 203/2012 pentru modificarea şi completarea OUG 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice a fost publicată în 12 noiembrie 2012 în Monitorul Oficial şi a intrat în vigoare începând de sâmbătă,  19 ianuarie 2013. Drept urmare persoanele care nu deţin permise de conducere din nicio categorie nu vor mai putea conduce mopede, scutere, ATV-uri şi alte autovehicule dotate cu motoare de capacitate mică a căror viteză nu depăşeşte 45 de kilometri pe oră, iar capacitatea cilindrică nu este mai mare de 50 de centimetri cubi, decât după ce susţin un examen teoretic şi unul practic pentru obţinerea permiselor din categoria „AM” „A1” şi „B1”. Examenul pentru obţinerea permiselor de categorie „AM”, „A1” şi „B1” poate fi susţinut, conform legii, începând cu împlinirea vârstei de 16 ani. Proba practică în acest caz constă într-un test de îndemânare susţinut în poligon.
Ciprian STERIAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.