Dorin BADULESCU

Aglomerația constatată în ultimii ani în instanțele din toată țara a determinat legiuitorii să impună de la 1 februarie noi reguli destinate celor care vor să se adreseze cu plângeri instanţelor de judecată. Pentru a le fi acceptat dosarul in instanță justiţiabilii trebuie să facă neapărat dovada că au încercat să se înțeleagă pe cale amiabilă apelând la mediatori.
Nu toate tipurile de litigii fac obiectul acestor hotărâri însă cele privind pensiile alimentare, cazurile de malpraxis, conflictele de muncă şi cele civile cu un prejudiciu sub 50.000 de lei, au șanse să fie remediate pe cale amiabilă cu ajutorul unui mediator.
„De la 1 februarie, un reclamant nu își poate promova acțiunea în instanță fără a depune la dosar dovada informării de mediere. Intrarea în procedura de mediere nu este obligatorie. Părțile decid de comun acord după informare dacă continuă și vor intra la mediere sau dacă se vor adresa instanțelor de judecată”, a declarat Dorin Bădulescu, preşedintele Consiliului de Mediere.
Unul dintre marile avantaje oferite de rezolvarea litigiilor civile la un mediator este acela că justițiabilii își pot rezolva problemele într-un timp record comparativ cu termenele pe care instanțele civile de judecată ajuns să le dea în astfel de cazuri chiar dacă acestea implică și anumite costuri.
„Informarea de mediere este gratuită. Mediatorul are dreptul recuperarea cheltuielilor făcute cu corespondența însă acestea sunt de mică amploare comparativ cu avantajele de care beneficiază cei ce apelează la mediere. Avem rapiditatea soluționării unui conflict comparativ cu termenele pe care instanța de judecată le poate da, să zicem, într-un caz de divorț de până la un an de zile ”, a declarat preşedintele Consiliului de Mediere, Dorin Bădulescu.
La Buzău, încărcătura pe judecător în anul 2012 a fost de 1912 dosare iar din această cauză termenele de judecată dictate de instanță la începutul anului 2013 au ajuns să fie date abia la finalul lui 2014.
În tot acest timp în județul Buzău s-au format 77 de mediatori autorizaţi iar dacă justițiabilii s-ar adresa acestora o bună parte din dosarele aflate acum pe rolul instanțelor de judecată ar putea fi rezolvate mult mai repede.

Ciprian STERIAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.