Printre participanţii la proiectul IT’S YOUR RESPONSIBILITY iniţiat de Asociaţia HAIR REDIVIVUS Buzău şi coordonat de Cătălina şi Tolea Poştovei desfăşurat la Buşteni s-au numărat şi două persoane cu deficienţe de auz şi vorbire. Este vorba despre membrii Asociaţiei 1 Iunie 2001, soţii Cristina şi Radu Bîrsa comunicarea cu cei prezenţi facându-se prin intermediul interpretului autorizat în limbaj mimico-gestual, Alina Monica Creţu. Aceasta a ţinut să precizeze că integrarea celor doi în grup s-a făcut foarte repede şi uşor deoarece au fost trataţi ca nişte persoane normale și chiar li s-a acordat o atenţie deosebită de catre toți participanţii. Aflată pentru prima dată la un proiect de acest gen în care a avut rolul de facilitator, Alina Monica Creţu ne-a declarat că a contat enorm faptul că tinerii prezenţi la acţiunea de la Buşteni au provenit din ţări unde mentalitatea despre persoanele cu handicap este diferită faţa de România fiind tratate cu respect, compasiune şi tolereanţă.
,,Evident că este o experienţă interesantă având în vedere atât persoanele implicate şi nu în ultimul rând activităţile desfăşurate iar pe această cale ţin ca în numele Asociaţiei 1 Buzău să mulţumesc organizatorilor. Am învăţat multe lucruri importante şi utile existând cooperare şi multă comunicare din partea celor prezenţi. S-a lucrat foarte mult în grup iar fiecare dintre participanţi a venit cu idei, desene cu o anumita temă dar şi cu buna dispoziţie. Referitor la Radu şi Cristina am citit pe chipurile lor o mare bucurie pentru felul în care au fost trataţi de cei prezenţi iar în multe situaţii nici nu era nevoie de prezenţa mea deoarece împreună cu ceilalţi şi-au creat un limbaj de comunicare, în special prin desene şi am văzut că aveau lacrimi în ochi când făceau asta. Consider că este extrem de important ca tot ceea ce s-a realizat pe parcursul derulării acestui proiect să continue în fiecare organizaţie pe care am reprezentat-o şi în fiecare ţară. Aici mă refer în primul rând la implentarea şi altor proiecte asemănătoare care să ducă la dezvoltarea comuniţăţii locale, naţionale şi internaţionale”, a mai adăugat interpretul autorizat în limbaj mimico-gestual din cadrul Asociaţiei 1 Iunie 2001 Buzău, Alina Monica Creţu.

Unul dintre coordonatorii proiectului,Tolea Poştovei consideră şi el că o reuşită o reprezintă integrarea rapidă în grup a celor două persoane cu deficienţe de auz şi vorbire.
,,Nu este pentru prima dată când în proiectele noastre includem şi tineri cu oportunităţi reduse, în acest caz cu deficienţe de auz. Fiecare nouă prezenţă a lor este o provocare pentru noi. Am avut parte de doi tineri foarte motivaţi şi ce a fost foarte interesant este faptul că Cristina şi Radu s-au integrat perfect în grup. Ceilalţi participanţi nu i-au tratat însă cu milă şi compasiune ci au încercat să le arate că sunt egali. Pe de altă parte cei doi au încercat să-i înveţe ceva din limbajul mimico-gestual”, a punctat Tolea Poştovei.
La proiectul IT’S YOUR RESPONSIBILITY au participat 35 de tineri şi lideri ai acestora din 15 ţări precum Germania, Bulgaria, Cipru, Croaţia, Spania, Grecia, Italia, Letonia, Malta, Lituania, Olanda, Portugalia, Turcia, Ungaria şi România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.