Cea mai mare investiţie în infrastructura rutieră a judeţului Buzău, proiectul cunoscut sub denumirea de „Drumul Vinului”, a fost inaugurată astăzi de autoritatea judeţeană care a gestionat derularea proiectului cu fonduri europene. Prin acest proiect, şoseaua care leagă, pe o lungime de 58 de kilometri, principalele atracţii turistice din judeţul Buzău, de la Pietroasele la Măgura, a fost complet reabilitată. De asemenea, s-au refăcut cele 14 poduri şi podeţe aflate pe acest traseu şi a fost amenajată o pasarelă la Pietroasele, peste vestigiile arheologice descoperite în timpul lucrărilor. Valoarea totală a proiectului a fost de 97 de milioane de lei, bani care au provenit în mare măsură de la Uniunea Europeană, fiind alocaţi printr-un program gestionat de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului. Inaugurarea a avut loc în prezenţa preşedintelui Consiliului Judeţean, Victor Mocanu, a managerului de proiect, a constructorului şi a proiectantului.

„Apreciez că execuţia proiectului este foarte bună, constructorii au fost foarte serioşi. Lucrările s-au executat cu o valore redusă aproape la jumătate (n.r. – 53 de milioane de lei), iar banii economisiţi astfel au fost folosiţi pentru lucrările suplimentare apărute pe parcurs. Drumul, aşa cum arată acum, corespunde normelor şi este un proiect reuşit. Numai cineva rău intenţionat poate spune că proiectul are deficienţe grave şi nu ar fi executat cum a prevăzut proiectul. ” a declarat preşedintele Consiliului Judeţean, Victor Mocanu.

Ianugurarea de astăzi vine pe fondul unor discuţii care au loc, zilele acestea, la Comisia Europeană, pe marginea unui audit care s-a făcut în România şi a inclus patru proiecte europene, printre care şi Drumul Vinului. Deşi raportul nu a fost făcut public, s-a speculat în ultima vreme că cele patru proiecte, inclusiv cel de la Buzău, ar fi înregistrat probleme în derulare, ceea ce ar putea atrage sancţionarea României. „Este o găselniţă care a venit într-o anumită conjunctură. Auditorii care au fost la Buzău nu ne-au reproşat nimic, iar, pentru noi, cei care am lucrat la proiect, asta este o lezare a activităţii şi eforturilor depuse. ”

Unul dintre aspectele luate în discuţie, la Drumul Vinului, se leagă de faptul că firma COLAS, cea care a derulat lucrările, ar fi schimbat, după licitaţie o parte din materiale. Este vorba despre înlocuirea pietrei de carieră cu piatră spartă de rîu, achiziţionată inclusiv de la firma Nikost, în care acţionar este Nicolae Cojocaru, un om de afaceri apropiat preşedintelui Consiliului Judeţean. „Asfaltul se execută cu anumite materiale. Cele pe care noi le-am folosit corespund standardelor în vigoare.”, a declarat Mircea Vlădescu, director COLAS.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.