Datele publicate miercuri de Institutul Național de Statistică (INS) pentru primul semestru al anului 2017 confirmă trendul ascendent pe care se află economia României, creșterile înregistrate depășind semnificativ estimările tuturor analiștilor și ale organismelor și instituțiilor financiare internaționale (FMI, Banca Mondială, Comisia Europeană).

http://www.insse.ro/cms/sites/default/files/com_presa/com_pdf/pib_tr2r2017.pdf

România a avut astfel, în prima jumătate a acestui an, o creștere economică de 5,8%, comparativ cu primul semestru 2016, și de 5,9 % pentru trimestrul II din 2017, depășind astfel cifra de 5,7% din primul trimestru al anului.

În plus, potrivit ultimului raport al Eurostat dat miercuri publicității, țara noastră are cel mai mare avans din Uniunea Europeană în ceea ce privește creșterea economică pe trimestrul II, consolidându-și astfel poziția ocupată după datele de pe primul trimestru al anului 2017.

Performanța economică din primul semestru se datorează în bună măsură evoluției pozitive în această perioadă a mai multor indicatori relevanți pentru economie, după cum urmează:

  • Producția industrială a crescut cu 8%;
  • Volumul cifrei de afaceri din comerțul cu amănuntul a crescut cu 7.8%;
  • Exportul de bunuri a crescut cu 9.6%;
  • Investițiile străine directe, reprezentând participații la capital și profit reinvestit, au crescut cu 21.6%;
  • Câștigul salarial mediu brut a crescut cu 15.5%, iar câștigul salarial mediu net cu 14.9%;
  • Sosirile vizitatorilor străini în România au crescut cu 25%;

De asemenea, încrederea în economia românească calculată de Comisia Europeană (indicele ESI) a fost de 105.1 puncte, înregistrând o creștere semnificativă față de 103.1 puncte în aceeași perioadă din 2016.

Sperăm ca, în perioada urmatoare, prognozele date anterior de anumiți analiști sau instituții financiare să fie rectificate conform acestor indicatori economici reali.

Guvernul va continua să ia măsuri pentru consolidarea acestui trend și pentru îndeplinirea tuturor obiectivelor stabilite prin programul de guvernare, atât în plan economic, cât și social.

Toate aceste date și evoluții pozitive din economie ne dau încredere că măsurile pe care le luăm sunt cele corecte. Dorința noastră este să continuăm în același ritm, cu o atenție deosebită în ceea ce privește stimularea investițiilor și atragerii fondurilor europene. Sunt două instrumente majore care ne vor permite să avem o creștere economică consolidată pe termen lung”, a declarat vicepremierul Marcel Ciolacu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.