Printre cele 100 de puncte promovate de Dan Diaconescu şi oamenii săi se regăseşte şi aplicarea Punctului 8 de la Timişoara. Eduard Dumitraşcu susţine importanţa acestui punct pentru a avea întradevăr o clasă politică reformată. În 1990 încă se putea visa în România. Cu toate că era un context social tulburent o solicitare prindea din ce în ce mai mult contur, celebrul punct 8 al Proclamaţiei de la Timişoara. Dacă s-ar fi aplicat în 1990 punctul 8 de la Timişoara, istoria ultimilor 20 de ani ar fi avut o şansă să arate altfel, radical schimbată în bine.

În punctul 8 al proclamaţiei de la Timişoara se arăta:„Propunem ca legea electorală să interzică pentru primele trei legislaturi consecutive dreptul la candidatură, pe orice listă, al foştilor activişti comunişti şi al foştilor ofiţeri de Securitate. Prezenţa lor în viaţa politică a ţării este principala sursă a tensiunilor şi suspiciunilor care framântă astăzi societatea românească. Până la stabilizarea situaţiei şi reconcilierea naţională, absenţa lor din viaţa publică este absolut necesară. Cerem, de asemenea, ca în legea electorală să se treacă un paragraf special care să interzică foştilor activişti comunişti candidatura la funcţia de preşedinte al ţării. Preşedintele României trebuie sa fie unul dintre simbolurile despărţirii noastre de comunism. A fi fost membru de partid nu este o vină. Ştim cu toţii în ce măsură era condiţionată viaţa individului, de la realizarea profesională până la primirea unei locuinţe, de carnetul roşu şi ce consecinţe grave atrăgea predarea lui. Activiştii au fost însă acei oameni care şi-au abandonat profesiile pentru a sluji partidul comunist şi a beneficia de privilegiile materiale deosebite oferite de acesta. Un om care a făcut o asemenea alegere nu prezintă garanţiile morale pe care trebuie să le ofere un Preşedinte.”

Eduard Dumitraşcu, candidat al Partidului Poporului – Dan Diaconescu în colegiul 6 pentru Camera Deputaţilor afirmă că  Legea lustraţiei, adoptată după aproape 22 de ani, nu păstrează întocmai cerinţele formulate de revoluţionari şi că nu prevede decât unele interdicţii pentru persoane aflate în anumite funcţii şi doar pentru cinci ani. Candidaţii pentru diferite funcţii în stat completează o simplă declaraţie în care sunt rugaţi să bifeze dacă au fost sau nu colaboratori ai Securităţii. Aceste prevederi sunt insuficiente dacă vrem să avem o clasă politică cu adevărat curată şi ne mai pasă încă de cei care au avut un ideal pentru care s-au jertfit în decembrie 1989, a mai adaugat , candidatul PP-DD Eduard Dumitraşcu.

4 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.