Deși învață în școli modernizate, elevii din Cochirleanca trebuie să își facă nevoile la toaletele din fundul curții, chiar dacă în localurile celor două școli există grupuri sanitare moderne. Decizia ca elevii să meargă la toaletă în fundul curții, indiferent de vreme, că afară sunt 40 de grade ori că vântul ia pe sus și un om cu greutate, aparține conducerii unității de învățământ care a recurs la această măsură pentru ca…surprindere…. băile din interiorul unităților de învățământ să nu se înfunde.

Mai mulți părinți ne-au sesizat la redacție faptul că pentru a-și face necesitățile copiii trebuie să meargă la grupurile sanitare situate în spatele curții celor două unități de învățământ din satul Cochirleanca, indifent de vreme, deși școlile beneficiază de grupuri sanitare moderne care sunt ținute însă sub cheie de conducerea unității de învățământ.
La școala nr. 1 din satul Cochirleanca, elevii din clasele de gimnaziu folosesc pentru a-și face nevoile o toaletă formată din 6 cabine, fără încălzire și ale cărei uși sunt deschise la cea mai mică adiere de vânt. În tot acest timp, școala, reabilitată și inaugurată la jumătatea anului trecut chiar înainte de alegerile locale, beneficiază de grupuri sanitare noi atât la etaj cât și la parter.
Inițial, profesorii care erau în cancelaria Școlii nr 1 din Cochirleanca ne-au spus că nu este adevărat că elevii trebuie să folosească toaleta situată în curtea școlii însă după ce au fost informați că elevii tocmai se întorceau de la grupul sanitar din curte, pe un vânt năprasnic, au recunoscut că este o decizie a conducerii unității de învățământ.
„Da, este adevărat că grupul sanitar din interiorul școlii este închis dar la clasele primare dimineața a fost deschis. Este o decizie a conducerii școlii luată din cauză că grupul sanitar de la etaj nu funcționează iar la parter nu poți băga elevii de gimnaziu în același grup sanitar ci trebuie separați pe sexe. Oricum, mai multe detalii puteți obține de la conducerea școlii care însă nu este disponibilă în acest moment ”, ne-a spus unul dintre profesorii din cancelaria Școlii nr. 1 din Cochirleanca.
La Școala nr. 2 din aceeași localitate situația se prezintă la fel. Aici, nici copiii din clasele primare și nici cei din clasele gimnaziale nu pot folosi toaletele din interiorul școlii pentru că, vezi Doamne, dacă elevilor li s-ar permite accesul aici s-ar consuma apa în exces.
„Școala a fost recepționată în anul 2009 dar toaletele nu au funcționat pentru că au fost ceva probleme la alimentarea cu apă. Acum avem apă curentă de aproape o lună dar instalațiile sanitare nu mai funcționează din cauza depunerilor de calcar. Din această cauză elevii folosesc toaleta din curtea școlii însă trebuie să facem ceva pentru ca această situație să se schimbe”, a declarat directorul adjunct al școlii din Cochirleanca.
Și primarul comunei știe de situația existentă în cele două școli din sat însă spune ca decizia folosirii toaletelor din curtea unităților de învățământ aparține strict directorului școlii, fostul primar al comunei Ion Roșca.
„Avem o situație mai deosebită la nivelul satului Cochirleanca având în vedere că directorul școlii nu le permite elevilor să folosească toaletele din interiorul unităților de învățământ deși, din luna ianuarie, am rezolvat problema alimentării cu apă. Din câte am înțeles domnul director motivează că se poate înfunda canalizarea”, a declarat primarul Comunei Cochirleanca, Nicolae Ilie.
Problemele de la Cochirleanca au ajuns și la urechile conducerii Inspectoratului Școlar Județean iar inspectorul general Dumitru Ene a dat asigurări că în cel mai scurt timp problema va fi rezolvată.
„Am discutat cu domnul primar din localitate și l-am rugat să discute cât se poate de serios cu domnul director al școlii când va reveni la muncă astfel încât în cel mai scurt timp posibil să se rezolve toate problemele și copiii să poată folosi toaletele din interiorul școlii pentru că ceea ce se întâmplă nu este normal”, a declarat inspectorul general al ISJ Buzău, Dumitru Ene.
Ciprian STERIAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.