Proiect Comenius

Un eveniment cu reverberații europene la care Seminarul Teologic Buzău a luat parte în calitate de partener a fost reuniunea de proiect multilateral Comenius „Living Together, Helping Each Other”, care a avut loc în perioada 14-18 ianuarie 2012, la Kadir Has Anadolu Lisesi, unul dintre cele mai competitive licee din Istanbul, Turcia.

Timp de o saptamana, cei 42 de elevi și profesori din România, Germania, Italia, Slovacia, Polonia și Spania au participat la programul pregătit de gazdele turce, menit a pune în evidență dinamica vieții școlare și sociale ale societății turce contemporane, cat și efortul comun în dezvoltarea abilităților sociale și emoționale ale elevilor și a celorlalți actori din câmpul educativ, prin activitatea țintă a proiectului nostru: voluntariatul. Fiecare liceu partener a prezentat materiale de informare și sensibilizare, în limba engleza, despre lucrări și programe social-filantropice, în care elevii acestora desfășoară în mod constant acțiuni de voluntariat. S-a pus accentul pe reliefarea activităților specifice în câte o organizație non-guvernamentală, în care suntem angajați constant, precum și a resorturilor comune ce angajează societățile europene pro-active în acțiuni sustenabile.
Întrucât elevii noștri seminariști desfășoară activități voluntare cultural – filantropice și misionare în numeroase organizații locale, am considerat oportun să prezentăm una dintre cele mai cunoscute și prolifice instituții din domeniu, care să oglindească implicit și o parte din activitatea social-filantropică a Bisericii locale: Fundația pentru copii ”Sfântul Sava de la Buzău”. Alegerea a fost fundamentată pe dorința consecventă a generațiilor de elevi seminariști de a participa voluntar la diferitele acțiuni organizate în ultimii 20 de ani de această Fundație, precum și pe impactul pe care astfel de activități gestionate de organizații ale Bisericii Ortodoxe le are asupra tinerilor în general, asupra societății românești și chiar asupra celei europene.
Au fost vizitate un centru de asistență a persoanelor vârstnice, unde elevii și profesorii turci merg adesea pentru a se face utili, muzee și moschee din magnificul oraș al civilizațiilor, unic prin întinderea sa pe două continente, precum și vetre ale spiritualității ortodoxe, începând cu Mănăstirea Izvorul Tămăduirii, care dă și numele sărbătorii din vinerea Săptămânii luminate, închisoarea Edicule, unde au fost întemnițați Sfinții Brâncoveni înainte de martiriu și culminând cu centrul spiritual al întregii Ortodoxii, Patriarhia Ecumenica, rămasă ca mărturie a trecutului glorios al acestei cetăți mereu în schimbare, cu sprijinul rugăciunilor creștinilor și a domnitorilor români binecredincioși.
Impactul acestei întâlniri a fost extrem de fructuos pe toate planurile – didactic, educativ și personal, învecinarea cu oameni consecvenți și sensibili surclasând stereotipurile și pașapoartele dogmatice ori naționale. Cu toții am înțeles instituțiile de binefacere europene ale Bisericilor creștine au un rol esențial, creditat de istorie, în facerea de bine și mângâierea celor aflați în nevoie, ca grijă pentru aproapele transcende crezurile religioase, în fine, că ne definim ca persoane numai în relație cu celălalt, prin angajament responsabil în sprijinirea dezvoltării lumii în care trăim, pe plan social și spiritual.
Delegația Seminarului a fost reprezentată de Părintele profesor dr. Mihail Milea, Președintele Fundației „Sfântul Sava de la Buzău”, de Părintele profesor Cristian Marius Dima, coordonatorul român al proiectului și Vicepreședinte al Centrului Cultural-Filantropic „Cuvioasa Parascheva” din Buzău, și de șase elevi seminariști, implicați în demersul nostru didactic și filantropic.
Acest proiect de parteneriat multilateral Comenius este finanțat cu sprijinul Comisiei Europene, Programul „Învățare pe tot parcursul vieții” și se desfășoară în anii școlari 2012-2014.
Pr. prof. Cristian Marius Dima

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.