Capriciile vremii au fost anul acesta parcă mai multe decât oricând. După o iarnă cu munți de zăpadă din care mulți au crezut că nu mai ies și o primăvară cu o lună mai extrem de ploioasă, și vara aceasta ne-a pus la grea la grea încercare.
Săptămâni întregi, buzoienii au avut de suportat temperaturi de aproape 40 de grade Celsius, fără adiere de vânt şi strop de ploaie care să mai răcorească un pic atmosfera. Vorbim despre una dintre cele mai toride veri din România ultimilor zeci de ani, o vară în care preoţii au ajuns să facă slujbe de invocare a ploii.
Meteorologii vorbesc şi ei despre o vară caniculară şi despre un mimimum de precipitaţii. La Buzău, de pildă, încă din luna iunie, temperaturile medii înregistrate de 23, 2 grade Celsius au fost peste cele normale. Apoi în iulie, media de temperatură a fost de 27,2 grade, faţă de 22 de grade cât ar fi fost normal. Valorile şi mai spectaculoase sunt însă atunci când ne referim la maximele termice înregistrate în această vară, la Buzău. Pe 22 iunie 2012, la staţia meteo de la Buzău se înregistra o maximă de 36 de grade la umbră iar pe 15 iulie mercurul din termometre atingea 37,8 grade. Şi mai greu de suportat a fost faptul că temperaturi de acest gen s-au înregistrat zile la rând, şi nu răzleţ, într-una sau două zile. Maxima acestei veri, la Buzău, de 39, 5 grade Celsius, s-a înregistrat pe 7 august. Vremea a fost extrem de capricioasă şi din punct de vedere al ploilor înregistrate în această vară. Dacă în luna mai, cantitatea de precipitaţii înregistrată în judeţ era de trei ori peste media normală din ultimii ani, cu 213 litri pe metrul pătrat înregistrat la Stația Meteo Buzău, față de o medie normală de 73 de litri pe metrul pătrat,
în iunie, nu a plouat nici pe sfert din cât ar fi trebuit, cantitatea de ploi înregistrată fiind de 23, 6 litri pe metrul pătrat faţă de 80 de litri pe metrul pătrat, aşa cum era normal.
În iulie a plouat ceva mai mult, însă nu suficient, cantitatea de ploi înregistrată de Stația Meteo Buzău fiind de 49,2 litri pe metrul pătrat față de 62 de litri pe metrul pătrat, media normală.
Iar vara nu și-a încheiat socotelile cu noi. Suntem în plină perioadă semnalată cu avertizare cod galben de caniculă și până duminică va trebui să suportăm un nou val de arșiță, sperăm ultimul din acest sezon. La Buzău, până în ultima zi a săptămânii, trebuie să ne așteptăm la maxime caniculare de până la 37-38 de grade Celsius.

Cristina DINULESCU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.