Constantin Tacea1 Regia Autonomă Municipală a terminat de calculat facturile aferente lunii decembrie 2012 pentru căldura consumată de buzoienii racordați la sistemul centralizat de încălzire. Conform directorului RAM Buzău, Constantin Tacea, buzoienii au de achitat pe luna decembrie facturi cu 25 la sută mai mari decât în luna anterioară iar acest lucru se datorează exclusiv diferențelor de temperatură înregistrate în cele două luni ale anului.
Astfel, buzoienii care locuiesc în apartamentele racordate la serviciile RAM Buzău vor trebui să scoată din buzunar echivalentul a 0,8 gigacalorii- 150 de lei, apartamente cu 2 camere, 1,35 gicacalorii -250 de lei, 3 camere-1,66 gigacalorii-300 de lei, 4 camere 2,15 gigacalorii până în 400 de lei.
„Față de luna noiembrie a anului 2012 a fost o creștere de 25 la sută în schimb și temperatura mediului exterior a fost mai mică în luna decembrie. În luna noiembrie am avut o temperatură medie de +8,06 iar în decembrie a fost de -0,27 grade Celsius. Prețul pe gigacalorie a fost același și valoarea facturilor este mai mare doar din cauza temperaturilor mai scăzute înregistrate în decembrie. Față de luna decembrie a anului trecut facturile sunt mai mari cu 12 la sută si asta tot din cauza temperaturilor înregistrate pentru că în luna decembrie a anului trecut am avut temperaturi de +3,93 grade Celsius ”, a declarat directorul RAM Buzău, Constantin Tacea.
În ceea ce privește o iminentă scumpire a gigacaloriei începând cu data de 1 ianuarie, Regia Autonomă Municipală nu a luat încă o decizie. Documentația prin care se calculează prețul gigacaloriei a fost trimisă la Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice iar aceasta urmează să dea un aviz cu care RAM Buzău să se prezinte în ședința ordinară a Consiliului Local Municipal în vederea solicitării majorării prețului la gigacalorie.
„Regia nu a trimis la ANRSC o solicitare pentru un anumit preț. Am trimis facturile de la nivelul lui decembrie 2012 prin care am achiziționat apă, gaze și energie electrică, produse pe care le folosim la producerea energiei termice și urmează ca dânșii să calculeze un preț și să primim un răspuns săptămâna asta. Când primim avizul pentru un anumit preț se va intra în Consiliul Local cu solicitarea de majorare a prețului gigacaloriei”, a declarat Constantin Tacea, director RAM Buzău.
La Buzău, prețul gigacaloriei este menținut la 185 de lei de mai mulți ani, iar la finele anului trecut, autoritățile locale au atras atenția că acest preț nu va mai putea fi menținut și în 2013, urmare a scumpirii gazelor naturale.

Ciprian STERIAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.