Aglomeratie la farmacie 1

Farmacia din comuna buzoiană Brădeanu, izolată din cauza zăpezii, a fost spartă de autoritățile locale pentru a ajuta o bătrână cu probleme de sănătate, care nu mai avea medicamente, în condițiile farmacistul nu a putut ajunge la serviciu din cauza drumurilor blocate, spune primarul localității.

Potrivit primarului comunei Brădeanu, Ștefan Nistor, farmacia a fost spartă pentru a ajuta o femeie cu probleme cardiace și cu astm, care avea nevoie de medicamente.

„Este vorba despre o bătrână de 78 de ani din satul Smârdanu, are probleme cu inima, are astm, dar suferă și de alte boli, îi era rău și nu avea medicamente. Am discutat cu cei care au farmacia să ne lase să o spargem, cu martori cu tot, punem alt lacăt după și plătim după ce scăpăm de nenorocirea care s-a abătut asupra noastră, după ce ne deszăpezim. I-am făcut tratamentul, dar nu s-a simțit mai bine, iar astăzi (n.r. – marți) am chemat elicopterul SMURD și a luat-o”, a declarat primarul Ștefan Nistor.

El a adăugat că în localitate mai este o urgență medicală, fiind vroba despre un bătrân operat recent pe cord, care se simte foarte rău și are nevoie de asistență medicală de specialitate.

„M-au sunat din satul Mitropolia că e o urgență și acolo, un bătrân de circa 70 de ani, operat recent, trebuie dus la spital, am chemat SMURD-ul, să vedem ce-om face”, a mai spus primarul.

Localitatea Brădeanu, care are în componență trei sate Brădeanu, Smârdanu și Mitroplia și unde locuiesc circa 2.890 de persoane, este izolată de sâmbătă din cauza zăpezii, fiind blocate drumurile județene care leagă comuna de celelalte zone.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Buzău, Marius Sîrbescu, declara, marți dimineață, că 20 de drumuri județene sunt în continuare blocate, în timp ce pe DN 2 C Costești Padina, limita cu județul Ialomnița, este restricție de 3,5 tone, iar pe DN 2 B Buzău-Brăila sunt restricții pentru mașinile cu masa mai mare de 7, 5 tone. De asemenea, DN 22 Râmnicu Sărat-Brăila este în continuare închis.

El susținea că numărul localităților izolate a scăzut totuși semnificativ în ultimele ore, după ce multe drumuri au fost deschise, astfel că mai sunt izolate satele din trei comune – Chiojdu, Scutelnici și Bozioru.

Ulterior, prefectul de Buzău, Gabriel Baltă, a declarat în localitatea Vadu Pașii, unde a mers împreună cu vicepremierul Liviu Dragnea și cu ministrul Mircea Dușa, că în județ mai sunt izolate cinci localități, iar întrebat de jurnaliști care sunt acestea el a răspuns: „Sunt cinci localități izolate, nu le cunosc. Nu am lista acum. Sunt Brădeanu, Vâlcelele, nu le știu pe toate în amănunt, se lucrează acolo”.

Vicepremierul Liviu Dragnea a spus că trebuie făcut tot ce este omenește posibil pentru a ajunge la oamenii din comunele afectate de viscol, astfel ca până miercuri să nu mai existe localități izolate, în condițiile în care „vine al doilea val de ninsori și viscol”.

Liviu Dragnea a declarat că dacă în urmă cu o zi în Buzău erau izolate aproximativ 50 de localități, marți mai sunt doar câteva comune și câteva sate.

„Evoluția este bună în condițiile date. Față de 57 de localități izolate ieri, astăzi de dimineață erau 4 comune și 7, 8-10 sate. Sperăm ca până mâine dimineață să nu mai fie izolate, că de mâine vine al doilea val de ninsori și viscol, care va fi la fel de puternic. Trebuie să facem tot ce este omenește posibil să putem ajunge cu ce este necesar la cetățeni. Ce am văzut e în regulă, în linii mari s-a acționat bine, avem resurse să facem față noului val, dar trebuie să rămânem mobilizați. Mâine va fi de dimineața cod portocaliu aproape în aceleași județe afectate, mâine după-amiază timp de șase ore viscolul va fi foarte, foarte puternic, meteorologii nu știu încă daca va fi cod roșu, dacă se întrunesc condițiile pentru cod roșu, dar va fi foarte aproape”, a spus Liviu Dragnea.

Bucureștiul și 14 județe din sudul și estul țării vor fi, miercuri, între orele 06.00 și 23.00, sub avertizare cod portocaliu de viscol, iar pentru alte zece județe a fost emisă o avertizare cod galben.

Avertizarea cod portocaliu a fost emisă pentru București și județele Ilfov, Giurgiu, Prahova, Teleorman, Călărași, Ialomița, Constanța, Tulcea, Brăila, Buzău, Vrancea, Galați și jumătatea de sud a județelor Argeș și Dâmbovița.

Potrivit avertizării cod portocaliu, viscolul va fi puternic în cea mai mare parte a Munteniei, sudul Moldovei și în Dobrogea, unde ninsorile vor fi abundente și viteza vântului la rafală va depăși temporar 60 – 70 de kilometri pe oră. În județele Buzău, Brăila, Ialomița Călărași, Vrancea, Galați, Constanța și Tulcea, vântul va avea la rafală peste 70 – 80 de kilometri pe oră. Zăpada va fi troienită, iar vizibilitatea se va reduce sub 50 de metri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.