Casa de Asigurări de Sănătate pare să fi renunţat la ideea farmaciilor de familie după ce farmaciștii au criticat dur acest sistem, invocând în primul rând interesul bolnavilor.

Farmaciile de familie ar fi însemnat ca bolnavii cu afecțiuni cronice să îşi cumpere tratamentele numai din anumite farmacii pe care le-ar fi ales medicii care le prescriau rețetele. Farmaciștii s-au revoltat când au auzit ce se pune la cale și, acuzând încercarea de a se creea unele avantaje pentru lanţurile de farmacii, au reușit să amâne implementarea acestui proiect, privind farmaciile de familie.

”Dacă un pacient locuiește la 100 de km de un oraș mare, atunci el este obligat să vină în centru și să-și ia de acolo medicamentele. Acest proiect însemna practic favorizarea anumitor farmacii în defavoarea altora. Și care care sunt cele defavorizate? Farmaciile mici, fără prea mare putere financiară. și atunci s-ar realiza favorizarea lanțurilor de farmacii”, a declarat purtătorul de cuvânt al Colegiului Farmaciștilor, Marcela Pleșa.

Pe de altă parte, și responsabilii Casei de Asigurări de Sănătate spun că sunt slabe posibilitățile ca farmaciile de familie să devină o realizate.

”Nu știu dacă se va menține această idee și în viitorul contract cadru. E greu ca pacienții să-și aleagă o farmacie. Din câte am înțeles, se merge pe acel buget pentru medicamente, pe care medicii de familie le-ar avea pentru pacienți,  de asemenea buget pe farmacii ceea ce ar restricționa un pic accesul asiguratilor la medicamene compensate și gratuite”, a subliniat purtătorul de cuvânt al CJAS Buzău, medicul Nina Mihai.

Toată disputa s-a învârtit în jurul obligativităţii asiguraţilor de a merge la o anumită farmacie. Dacă ar fi existat şi o clauză care să-i oblige pe pacienţi să nu schimbe, timp de o jumătate de ani, farmacia, pacienţilor le-ar fi fost îngrădite drepturile lor de asiguraţi.

Cristina DINULESCU

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.