Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a declarat, miercuri cu ocazia unei vizite la Buzău că finanțarea Băncii de Gene de la Buzău nu este oportună atâta timp cât o instituție similară acreditată la toate organismele internaționale este funcțională la Suceava.
Decizia legată de închiderea Băncii de Gene de la Buzău chiar înainte de a fi deschisă a fost printre prima a ministrului Oros după instalarea în funcție iar reprezentantul Guvernului are aceiași părere chiar dacă a admis că reputația cercetătorului Costel Vânătoru este de necontestat.

Ministrul Petre Daia a înaugurat la Buzău Banca de Gene

„Când am venit la Minister, am găsit următoarea situaţie: există o bancă de gene la Suceava, care funcţionează de multă vreme şi în care încă se mai pot depozita foarte multe resurse genetice, care este legată la toate organismele internaţionale care funcţionează pentru conservarea genelor. Şi care lucrează şi care era o bancă de interes strategic. În 2018, această bancă, printr-o decizie politică, s-a considerat că nu mai este de interes strategic şi s-a spus că este de interes ştiinţific, şi a fost mutată de sub cupola Ministerului la Academia de Ştiinţe Agricole şi Silvice. Ca apoi să vină o altă hotărâre de guvern prin care se înfiinţează o altă bancă de interes strategic aici, la Buzău. Aceasta este situaţia pe care am găsit-o, şi urma să se investească foarte mult în această bancă; sigur, s-a folosit şi numele şi prestigiul domnului Costel Vânătoru care cu siguranţă, este un cercetător valoros. Am spus că dacă mediul academic, specialiştii din universităţi vor veni la minister şi vor spune că este nevoie de încă o bancă de gene în afară de cea de la Suceava, cu siguranţă Ministerul va gândi şi va aloca resurse pentru încă o bancă de gene. Până acum, nu am primit, în zece luni, o cerere, nici din partea mediului academic, nici din partea celor care cunosc foarte bine ce înseamnă genetica vegetală, nici din partea Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice, care păstoreşte oarecum toată cercetarea ştiinţifică în domeniul agroalimentar. Chiar nu am primit această cerere; dar, repet, dacă viaţa o va cere şi se va impune ca o altă bancă de gene să existe, de ce acea bancă de gene să nu fie la Buzău?”, a declarat ministrul Adrian Oroş.

Întrebat dacă mediul academic are cunoștință despre faptul că ministerul așteaptă un răspuns din partea academicienilor și cercetătorilor pentru a finanța sau nu Banca de Gene de la Buzău, reprezentantul Guvernului a declarat că a avut numeroase discuții iar această decizie nu poate veni din partea lui atâta timp cât există oameni mult mai calificați pentru a decide acest lucru.
„Vă daţi seama că eu am avut discuţii în toată această perioadă şi pe subiectul Băncii de Gene, ca şi pe alte subiecte legate de cercetare, cu conducerea Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice. Iar domnul Tabără (Valeriu, fost ministru al Agriculturii, n.r.), care este preşedintele acestui for ştiinţific, cu siguranţă este mult mai calificat decât mine să spună dacă este sau nu este nevoie de această bancă de gene. Eu sunt ministrul Agriculturii, temporar, efemer, sunt medic veterinar, nu cunosc foarte multe lucruri despre genetica vegetală, de aceea îmi place să nu vorbesc despre lucruri pe care nu le stăpânesc foarte bine”, a mai declarat ministrul Adrian Oros.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.