Direcția Generală a Finanțelor Publice Buzău și Agenția de Mediu au pierdut peste 80 de procese intentate de buzoienii cărora li s-a încasat taxa de poluare la achiziționarea unei mașini, unii dintre solicitanți primindu-și deja banii solicitați în instanță.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Fiscului buzoian, Lucica Eftimie,  ”pe rolul Tribunalului Buzau  au fost înregistrate 242 de cauze, în contradictoriu cu Direcția de Finanțe și Agenția Fondului de Mediu,  suma totala la restituire fiind de 1, 3 milioane de lei. 83 dosare au fost câștigate de Fisc, în timp ce 81 de dosare au fost pierdute, suma totală pentru care instanța a aprobat restituirea fiind  683 de mii de lei”. La această sumă restituită proprietarilor de mașini care și-au cerut taxa de mediu în instanță, se adaugă cheltuielile de judecată, pe care Finanțele trebuie să le suporte în cazul proceselor pierdute.

Taxa auto a fost impusă de Guvern, dar a fost desfiinţată în multe cazuri de instanţe, Acum, cei care o contestă având şi mai mari şanse de reuşită în Juistiţie. Și asta pentru că, luna trecută, Curtea Europeană de Justiţie a decis, într-un caz punctual din România în care a fost sesizată, că taxa este discriminatorie. Judecătorii par să ţină deja cont de hotărîrea Curţii Europene chiar dacă ea nu a fost asimilată vreunei legi, deocamdată.  În fața unui val de procese deschise deja statului de proprietarii mașinilor care au achitat taxa de poluare, procese cu șanse reale de câștig, Guvernul ia în calcul o nouă modificare a legislaţiei. O variantă ar putea fi introducerea unei taxe anuale de poluare.

Buzoienii care vor să restituie în instanță suma pe care au plătit-o pentru taxa de mediu pot obţine banii după ce parcurg câţiva paşi. Întâi de toate fac o cerere către Fisc care, fără excepţie, este respinsă. Urmează un proces şi dacă obţin un verdict favorabil, în maxim 30 de zile solicitanţii taxei îşi primesc banii înapoi.

 

Cristina DINULESCU

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.