Două case de pe strada Traian Vuia din municipiul Buzău au fost mistuite, azi-noapte, de flăcările produse, cel mai probabil, în urma unui scurtcircuit electric la una din locuințe. Cele două imobile au fost făcute scrum în doar câteva minute în ciuda faptului că pompierii au intervenit cu 6 autospeciale. Din fericire, nu au existat victime pentru că proprietarii imobilelor au observat la timp focul.

Prima care s-a aprins a fost mansarda unui imobil unde lemnul a ars rapid și apoi flăcările s-au extins și la o locuință vecină. Proprietarii au privit neputincioși de pe margine cum pompierii încearcă, fără succes, să le salveze locuințele iar la final când totul s-a făcut scrum au apărut și primele nemulțumiri.
“E distrus tot da, a ars și în interior, ne-a ars tot. Cred ca în 10 minute, un sfert de ora s-a extins pe tot acoperișul și la noi. Ardea la început la mijloc unde este hornul comun și fiind lemnul uscat și de la căldură a ars foarte repede” a declarat proprietarul unuia dintre imobile.
Un alt proprietar al uneia din casele făcute scrum a reușit să iasă din casa cuprinsă de vâlvătaie în pijamale și doar faptul că a observat la timp flăcările a făcut ca el să mai fie în viață: „Când am ieșit, mansardarea la vecinu era în flăcări și pe urmă normal… am avut policarbonat care a ars și s-a întins pe urmă la acoperiș daca a luat-o de la mansardare de la el de acolo a intrat la acoperiș. Daca dormeam eram terminat.”
Supărați că nu le-a mai rămas nimic din agoniseala de-o viață, oamenii dau vina pe pompieri.

„Am văzut vâlvătaie la casa din spate, am strigat foc și din acel moment am așteptat să vină pompierii. Au venit mai întâi pe partea aceea până s-au sucit, până s-au învârtit, au dat drumul la apă au început să stingă focul la casa de la care a pornit incendiul după care au venit și pe partea aceasta dar între timp uitați-vă cât de repede focul cuprinde acoperișul și constat că niciodată nu suntem pregătiți pentru astfel de evenimente, suntem în secolul XXI, sunt mașini performante de stins incendiul și nu reușim să stingem un incendiu de amploarea asta” este de părere o femeie care locuiește în apropierea caselor mistuite de flăcări.

Un alt bărbat nemulțumit de modul cum au intervenit pompierii spune că aceștia ar fi întârziat nepermis de mult și că, în plus, hidranții din zonă nu funcționează: „Focul a fost puțin, la 12:05 am anunțat și au venit cu o mașina însă focul s-a extins. Uitați și dumneavoastră în ce hal am ajuns! Au venit târziu domnule, după 20 de minute o jumătate de oră, nu au avut apă, hidranții ăștia nu merg”.

La rândul său, șeful echipei de intervenție, prim adjunctul șefului ISU Buzău, colonelul Dan Manciulea, care a coordonat toată acțiunea spune că incendiul a fost stins în limitele în care a fost găsit.
“ La fața locului am constatat că ardeau două case de locuit pe o suprafață de aproximativ 400 metri pătrați, nu existau pericole pentru persoane deoarece cei din interior se autosalvaseră, am luat măsuri pentru limitarea incendiului astfel încât să nu se propage la casele vecine și acțiunea a avut succes deoarece am stins incendiul în limitele pe care le-am găsit”, a declarat prim adjunctul șefului ISU Buzău, colonelul Dan Manciulea.
Pompierii mai spun că incendiul a ridicat probleme și pentru că într-una dintre curți se afla un depozit de anvelope care s-au aprins foarte repede. Polițiștii au deschis o anchetă și împreuna cu pompierii încearcă să afle clar de la ce a pornit focul.

Ciprian STERIAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.