Florina Stoian crede în soluţia şcolilor profesionale

Neocuparea locurilor din unele licee buzoiene este pusă pe seama conducerilor şcolilor generale care nu şi-au făcut datoria de a orienta elevii către specializări care să le asigure locuri de muncă disponibile în economia locală. Florina Stoian, şefa Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) critică situaţia şi crede că reînfiinţarea şcolilor profesionale ar putea rezolva problema orientării în carieră.

 

Întrebată dacă planul de şcolarizare pentru anul 2011-2012 a fost întocmit luându-se în seamă posibilităţile de angajare pe piaţa muncii locală şi dacă directorii de licee au acţionat în mod realist, deşi au rămas neocupate peste 550 de locuri în clasa a IX-a, Florina Stoian ne-a declarat: „După o analiză atentă a Situaţiei statistice privind locurile propuse/ocupate/rămase, în funcţie de specializări, putem spune că există specializări precum construcţii, instalaţii şi lucrări publice, electric, industrie textilă şi pielărie, mecanică, dar şi turism şi alimentaţie, care nu au fost cerute de candidaţi, deşi există cerere pe piaţa muncii din judeţul Buzău. Una din cauzele care au condus la această situaţie este slaba preocupare a şcolilor pentru o corectă informare şi orientare scolară a propriilor elevi. Oferta din Planul de şcolarizare acoperă toată plaja specializărilor existente în Centralizator”.

 

Deruta absolvenţilor de clasa a VIII-a este determinată şi de generalizarea admiterii. De trei ani, toţi absolvenţii de gimnaziu sunt admişi „la grămadă” în liceu, orientarea făcându-se mai degrabă către nume de unităţi şi nu către tipuri de specializări. În opinia inspectoarei generale, o soluţie ar fi reînfiinţarea şcolilor profesionale, aşa cum o prevede noua lege a educaţiei. „După clasa a IX-a, elevii vor susţine examen de admitere la liceu sau vor urma cursurile de calificare în şcoli profesionale”, arată Florina Stoian.

 

S.D.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.