Fosta șefă a învățământului buzoian, actualmente consilier județean și mai mult ca sigur viitor candidat pentru un post de senator, Florina Stoian anunță printr-un comunicat că a intrat în grevă japoneză. Motivul pentru care fosta „generală” ar trebui să fie văzută purtând o banderolă albă pe braț este legat de faptul că actualii guvernanți nu au emis o Hotărâre de Guvern care să reglementeze modalitatea de acordare a burselor promise elevilor care optează pentru învățământul profesional. Prin acest gest, democrat-liberală speră să sensibilizeze responsabilii din cadrul Ministerului Învățământului să urgenteze problema legalizării modalităților de acordare a banilor promiși de fostul ministru al Învățământului Daniel Funeriu și este  hotărâtă să nu renunțe la protest până când situația nu va fi rezolvată. Vă prezentăm în cele ce urmează comunicatul trimis redacției „Observatorului Buzoian” de democrat-liberala Florina Stoian:

Florina Stoian: Sunt în gevă japoneză
12451 de elevi la nivel național nu pot beneficia de bursele promise!
336 sunt din județul Buzău

12451, elevi la nivel național, 336 din județul nostru, s-au înscris în învățământul profesional dar nu pot beneficia de bursele promise deși s-a constatat că există un mare interes al elevilor și agenților economici pentru acest program în primul an de aplicare.
Deși au trecut deja 5 săptămâni de la începerea anului școlar, bursele pentru elevii din învățământul profesional nu pot fi acordate din lipsă de reglementare. Mai mult chiar, putem vorbi despre o tăcere suspectă.
Guvernul Ponta nu și-a găsit timp pentru a emite un HG care era deja redactat în minister din luna aprilie.
La întrebarea firească a elevilor cu privire la această facilitatea anunțată prin OM 3168 din 3 februarie 2012, singurul răspuns pe care școala îl poate oferi este ”nu se știe încă nimic”. Să conteze oare faptul că acest program a fost inițiat de altcineva decât cei care conduc astăzi educația? Reamintim prevederea legală în vigoare: art. 22 din OM 3168 ”(1)Elevii care optează pentru învăţământul profesional reglementat prin prezenta metodologie pot beneficia de susţinere financiară prin programe naţionale de protecţie socială, care vor fi aprobate prin hotărâre a Guvernului, în conformitate cu prevederile legale. (2)Pe durata pregătirii practice organizate la operatorul economic/instituţia publică, partenerul de practică poate acorda sprijin financiar elevilor, în condiţiile legii.”

Nu există nicio comunicare oficială pentru elevii din învățământul profesional. Un lucru este cert: ar fi greșit să se renunțe la bursă instituită pentru susținerea elevilor și implicit a familiilor acestora în situația în care au optat pentru dobândirea unei meserii prin programul ”Alege-ți drumul!” numai pentru că a nu ai avut tu această idee.
D-na ministru, la dezbaterea moțiunii, și-a luat angajamentul ca în această săptămână să redacteze hotărârea de guvern.
Învățământul profesional care a debutat în acest era așteptat de elevi, părinți și profesori după eșecul SAM – urilor făcute și desfăcute de d-na Andronescu. Este de asemenea rezultatul dialogului centrat pe construirea de soluții împreună cu mediul de afaceri. Elemente structurale de mare atractivitate au stat la baza acestei oferte educaționale iar acestea sunt: dobândirea unei calificări profesionale care îţi permite să obţii mai rapid un loc de muncă( pentru că faci practică la angajator) şi să ai un venit mai devreme decât colegii tăi, care optează pentru bacalaureat; beneficiezi, prin intermediul unui program naţional de susţinere a învăţământului profesional, de o bursă de studiu lunară în cuantum de 200 RON; în clasa a X –a pregătirea teoretică este de 40% iar cea practică 60%, în timp ce în clasa a XI-a 25% teorie, 75% practică; dobândești certificatul de calificare profesională cu care te poți angaja în România sau UE precum și certificat de finalizare a învățământului obligatoriu.
Aproximativ 13000 elevi la nivel național au ales să dobândească o meserie și așteaptă ca programul ”Alege-ți drumul” să meargă mai departe cu bursa promisă cu tot.
Sunt în grevă japoneză până la soluționarea situației.

Ciprian STERIAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.