Ministrul Culturii, Daniel Barbu,și  președintele executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER), Andrei Muraru, au vizitat, marți, fosta închisoare de la Râmnicu Sărat pentru a vedea la fața locului ce trebuie făcut pentru transformarea fostei temnițe comuniste în muzeu memorial până în anul 2016. Alături de cei doi la vizita de la fosta închisoare din Râmnicu Sărat au luat parte și primarul Viorel Holban și viceprimarul Sorin Cârjan. La finalul vizitei, ministrul Culturii, Daniel Barbu s-a declarat impresionat de cele văzute și a precizat  că fosta închisoare trebuie să devină neapărat un loc în care cât mai multă lume să poată vedea, pe viu, ce au însemnat ororile comunismului:„Este un loc absolut impresionat, un loc ce face parte din istoria noastră colectivă și care ar trebui adus în istoria personală a cât mai multora dintre noi . Este ceea ce Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului vrea să facă, să transforme acest loc într-un muzeu interactiv ce va avea menirea să împărtășească această experiență tragică care nu trebuie să dispară și să o găsim doar în manuale, ci să o găsim aici, în acest loc, pentru a vedea cât de dramatică este istoria noastră.”
Cei doi oficiali au vizitat clădirea fostei închisori și chiar au intrat în celulele unde au fost închiși pe vremea regimului comunist Corneliu Coposu sau Ion Mihalache, acolo unde au aprins și două lumânări.
„Când am pășit în acest loc am simțit un sentiment zguduitor, să intri în celula lui Ion Mihalache, să atingi ușile care bănuiești că au fost atinse de atâtea persoane care, în mod nedrept, au fost supuse unor torturi dezumanizante. E un loc care are o dimensiune sacrală în care cred că putem deveni mai umani decât suntem în viața de zi cu zi”, a declarat ministrul Culturii, Daniel Barbu.
La rândul său, președintele executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc, Andrei Muraru a declarat că începând din acest an, atât clădirea închisorii cât și terenul aferent a fost cumpărat și se află în totalitate în proprietatea IICCMER care intenționează să o transforme cât mai curând în muzeu memorial.
„Închisoare a fost achiziționată de Ministerul Culturii dar până anul trecut nu s-a putut face foarte mult aici, IICCMER este acum proprietarul întregului teren și vrem să facem primul muzeu memorial al victimelor comunismului finanțat de statul român. Au venit deja o serie de experți internaționali și vor mai veni și în septembrie când vom face un work-shop la care cred ca va participa si premierul Victor Ponta. Soluțiile care s-au degajat până acum privesc conservarea cât mai prudentă a acestei închisori și să organizăm o expoziție permanentă în curtea închisorii. Fondurile vor veni de la Uniunea Europeană,lucrările vor începe în 2015 și vor dura cel puțin un an”,a declarat Andrei Muraru, președinte executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc.
Ciprian STERIAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.