Desfăşurată între 21 şi 27 iulie, la Poiana Pinului, a doua ediţie a Taberei internaţionale a francofoniei s-a bucurat de un succes real, care promite continuarea tradiţiei de a reuni iubitorii de limba franceză în hotarele judeţului nostru. La promovarea valorilor francofoniei şi-au dat concursul 285 de elevi din Târgu-Jiu, Craiova, Galaţi, Râmnicu-Vâlcea, Bucureşti, Focşani, Piatra Neamţ şi Buzău, cărora li s-au alăturat francofoni din oraşele Orhei şi Hânceşti, Republica Moldova, şi un grup de 10 adolescenţi belgieni, prin proiectul „Tineri pentru Romania”, îndrumat de Daniel Coulon.

Sub logoul „Cet été, je parle le français!”, atelierele paralele de scriere creativă în limba franceză, de teatru şi improvizaţie teatrală, de magie şi circ, de muzică, de lucru manual şi de jurnalism, animate de români şi belgieni, au ajutat la perfecţionarea competenţelor elevilor în înţelegerea, exprimarea orală şi scrisă în limba lui… Sarkozy. Participanţii s-au relaxat prin carnaval, concurs de karaoke, de recitare şi interpretare în limba franceză şi prin drumeţiile la Vulcanii noroioşi, la Muzeul Chilimbarului de la Colţi, în Tabăra de sculptură de la Măgura, la Mănăstirea Ciolanu şi în oraşul Buzău. Pe francofoni i-au vizitat şi agenţii de la Poliţia Rutieră Buzău, să-i înveţe despre prevenirea accidentelor rutiere, şi Cercetaşii Militari în Rezervă şi în Retragere, pentru a le prezenta unele tehnici simple de supravieţuire, care au fost puse în practică într-un concurs de căutarea a unei comori.

Proiectul a fost organizat de Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Buzău, reprezentat de Maria Monalisa Pleşea, inspector de specialitate, şi Direcţia Judeţeană a Taberelor Şcolare (DJTS) Buzău, având ca parteneri Delegaţia Wallonie – Bruxelles, Asociaţia Română a Profesorilor de Limba Franceză, Consiliul Judeţean Buzău, Colegiul Naţional „Mihai Eminescu”, Agentia Universitară a Francofoniei şi Libraria „Alexandria” Buzău.

S.D.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.