,,Centrul de pregătire pentru o viaţă independentă în limbaj mimico-gestual” a inaugurat, miercuri, primul atelier meșteșugăresc pentru persoanele cu deficiențe de auz care își propune să inițieze tinerii care părăsesc sistemul special de învăţământ în tainele croitoriei pe de o parte iar pe de altă parte să îi ajute la creșterea veniturilor, și așa reduse, ale persoanelor cu deficiențe de auz.
Proiectul, unic în sud-estul țării a fost realizat cu sprijinul senatorului Constantin Popa care a pus umărul la dotarea atelierului cu două mașini de cusut.
„Este o încercare de a da o nouă șansă celor care vor să facă ceva și pentru ei și pentru comunitate. Este foarte bine că din asistat poți deveni contribuabil și acesta este un pas mic dar el poate încolți. O idee mică la început se poate dezvolta și avea rezultate. Nu depinde de mine ci și de beneficiarii acestui proiect. Nimic nu s-ar fi putut realiza fără domnul Rujan de Confex Buzău pe care au l-am pus în legătură cu cei de aici. Eu voi încerca în continuare să îi ajut și chiar dacă ar putea părea populist voi cumpăra prima tranșă de produse ieșite din mâinile persoanelor cu deficiențe de auz ”, a declarat senatorul Constantin Popa.
O parte din beneficiarii proiectului s-au pus deja pe treabă și au scos o primă serie de produse. Fiind la început, tinerii sunt supravegheați de oameni cu experiență în croitorie unii chiar veniți voluntar să se împlice în acest proiect.
„Pentru mine este o provocare deși la vârsta mea mi se pare destul de greu să reușesc cu acest fel de oameni . Ceea ce este mai greu este comunicarea dar eu am impresia, că în felul meu, am reușit să mă fac înțeleasă. Îmi sunt simpatici dar trebuie o atenție mult mai mare decât ca atunci când lucrezi cu oameni normali. Cred că, cu sprijinul altor persoane să putem să plecăm la drum și să facem ceva pentru oamenii ăștia care își doresc să facă acest lucru”, a declarat Maria Petre, tehnolog voluntar al atelierului.
Printre persoanele experimentate din cadrul atelierului meșteșugăresc se află și Geanina Ciulei, o tânără cu deficiențe de auz din Râmnicu Sărat care a mai lucrat în croitorie și care a luat contact cu ceea ce înseamnă producția la scară mare dar și cu lăcomia patronilor care exploatează de multe ori angajații fără a-i plăti.
„Am mai lucrat în croitorie și lucram chiar și 12 ore și eram prost plătită . În acest atelier vom învăța să muncim bine și cu program normal pentru persoanele cu deficiențe de auz”, a declarat Geanina Ciulei.
Ciprian STERIAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.