Statuie Rugaciune

O copie după celebra sculptură a lui Constantin Brâncuși, „Rugăciune”, a fost a fost realizată la inițiativa Club Rotary Buzăuîn colaborare cu Consiliul Investitorilor Străini, urmând ca după ce va fi expusă prin mai multe locații din Buzău să fie instalată în cimitirul Dumbrava.
Lucrarea „Rugăciune” a fost realizată Constantin Brâncuși în 1910, ca parte a unui monument funerar în memoria buzoianului Petre Stănescu, la comanda soției acestuia. Sculptura originală a fost amplasată în cimitirul Dumbrava în anul 1914 chiar de către maestrul Constantin Brâncuși iar în anul 1956 a fost achiziționată de Muzeul Național de Artă. O copie autorizată, în bronz, a sculpturii, a ajuns pe mormântul buzoianului în 1974. 20 de ani mai târziu, copia a fost furată, fiind găsită doi ani mai târziu într-un depozit de lemne din Bistrița, pentru ca în 13 iunie 2005 copia, în valoare de 150.000 de euro, să fie din nou furată fără a mai fi găsită nici până astăzi.
„Această copie a este o idee apărută în urmă cu doi ani în urmă cu doi ani și pe care cu ajutorul altor oameni am reușit să o ducem la îndeplinire în mai puțin de un an. Ea va face un mic ocol prin orașul Buzău pentru a fi văzută și de alții iar apoi va fi amplasată pe soclul din Cimitirul Dumbrava”, a menționat președintele Rotary Buzău, Beno Goldstein.
Cea de-a doua copie a „Rugăciunii” lui Constantin Brâncuși a fost realizată cu sprijinul Consiliului Investitorilor Străini al Primăriei Buzău și a oamenilor de afaceri care au participat în iarna anului 2012 la un bal de caritate destinat strângerii de fonduri pentru realizarea proiectului Club Rotary. Noua statuie a fost turnată în bronz la o turnătorie din Arad și a costat în jur de 7.000 de euro.
Pentru a nu mai avea soarta ultimei opere de artă, municipalitatea a dat asigurări că se va ocupa, cu tot ce îi va sta în putință, de paza sculpturii după ce aceasta va ajunge, din nou pe soclul din cimitirul Dumbrava.
„Anul trecut la licitație povesteam de o dorință de a realiza proiectul iar acum suntem deja în fața proiectului realizat. Deși este o copie sunt convins că în timp își va dovedi valoare atât estetică cât si simbolică. După un periplu prin Buzău va fi amplasată pe soclul din Cimitirul Dumbrava. Pentru că a fost un efort deosebit din partea tuturor vom sprijini cu tot ceea ce înseamnă logistic și financiar să o protejăm. Există acum tot felul de soluții tehnice astfel încât să se poată ajunge dintr-un punct de comandă în 3-5 minute la locul în care va fi amplasată în cazul unei tentative de furt”, a declarat viceprimarul municipiului Buzău, Fănică Bârlă.
Ciprian STERIAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.