Sistemul de supraveghere video, implementat de Primăria Buzău cu fonduri europene prin Programul Operaţional Regional 2007-2013,
a fost preluat oficial astăzi de  municipalitate și cedat Poliției Locale.
Sistemul de supraveghere video amenajat la nivelul orașului Buzău este format din 163 de camere video, dintre care 99 fixe și 64 de camere mobile Speed Dome, cu focalizare automată, precum și un centru de comandă amenajat la subsolul Palatului Comunal.
Proiectul cu o valoare contractuală totală de 1,87 milioane lei, finanțat european, prin Programul Operaţional Sectorial 2007 – 2013 „Sprijinirea dezvoltării durabile a oraşelor – poli urbani de creştere”  a fost inițiat de către Consiliul Local al Municipiului Buzău și realizat de  firma Mira Telecom.
Implementarea proiectului are ca rezultat monitorizarea video a orașului, cu scopul creșterii siguranței cetățeanului și a prevenirii criminalității. Ca urmare a finalizării acestui proiect, pe termen mediu și lung,  autorităţile se așteaptă la reducerea sentimentului de nesiguranță în zonele cu risc crescut de infracționalitate, creșterea gradului de siguranță a cetățenilor, locuințelor și afacerilor, reducerea actelor de vandalism și furturi din domeniul public și privat, reducerea infracționalității în rândul tinerilor si la  îmbunătățirea imaginii orașului.
Autoritățile șe așteaptă, de asemenea,  ca proiectul să ducă și la o ușurare a activității Poliției Locale și Municipale. Drept urmare, reprezentanții municipalității au hotărât deja reducerea echipajelor de Poliție Locală de pe străzi și se urmărește ca pe viitor să fie înființate mai multe grupe de intervenție rapidă care să poată  acționa prompt în locurile cu probleme identificate cu ajutorul camerelor de supraveghere.
În centrul de comandă situat la subsolul Primăriei Buzău vor lucra concomitent  3 polițiști locali. Ei vor trebui să supravegheze atent cele 14 monitoare la care sunt conectate cele 163 de camere de supraveghere și să direcționeze echipele de intervenție în zonele în care vor fi semnalate incidente. În mod normal, dispeceratul ar trebui deservit de 7 persoane pe tură, însă acest lucru nu va fi posibil în perioada imediat următoare din cauza lipsei de personal. Imaginile filmate de camerele de supraveghere sunt stocate în buclă timp de 14 zile și  nu vor putea fi folosite decât de organele abilitate ale statului pentru rezolvarea eventualelor nereguli surprinse cu ajutorul camerelor de luat vederi.

Ciprian STERIAN

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.