GALERIE FOTO: Colegiul Național „B.P. Hasdeu” la 150 de ani de existență

0
1569

Peste o mie de absolvenți din toate timpurile sau invitați au luat loc, marți în curtea Colegiului Național B.P. Hasdeu la sărbătorirea a 150 de ani de la înființarea celei mai prestigioase școli buzoiene. Au trecut pragul liceului academicieni, miniștri, parlamentari, oficialități locale, generali ai armatei române, medici sau jurnaliști.

Cu toții s-au adunat n curtea colegiului unde s-au întâlnit cu foști colegi și profesori cu care au depănat amintiri din cea mai plăcută perioadă a vieții petrecută în liceul buzoian. La eveniment a luat parte și ministrul Educației, Liviu Marian Pop, ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, absolvent al colegiului, senatorii Ecaterina Andronescu și Liliana Sbârnea, deputații Sorin Lazăr, Ionela Dobrică și Sebastian Radu, subprefectul Sorin Gheorghe, președintele Consiliului Județean, Petre Emanoil Neagu și cei doi vicepreședinți Adrian Petre și Romeo Lungu, primarul Constantin Toma și viceprimarul Ionuț Apostu, academicienii Mihail Bălănescu și Marius Andruh, generalii Florentina Ioniță și Lucian Foca, jurnaliștii Adelin Petrișor și Adrian Fetecău.

„Colegiile cu peste 150 de ani sunt foarte foarte puține și noi cei de la București trebuie să le acordăm mai multă atenție pentru că ei ar putea funcționa practic și fără ministerul Educației. Corpul profesoral, vechimea și istoria lor  fac astăzi din școala românească o perspectivă a unei școli românești de succes. Răsfoind filele timpului școlii românești găsim că în 1867 aici s-a pus bazele   unei instituții al cărui rol avea să fie acela de centru cultural pentru întreaga comunitate. Cel mai important aspect din existenta BP Hasdeu e cel ce leagă educația de unirea săvârșită de A. I. Cuza și evenimentul de azi poate deveni un preambul pentru marele eveniment din 2018, Centenarul Marii Uniri. Aparent sărbătoarea școlii dumneavoastră  pare a fi o coincidență fericită cu sărbătorirea demersului istoric de constituire a statului unitar român. Ați fost rând pe rând gimnaziu comunal, școala comercială sau reală, gimnaziu și liceu clasic iar azi purtați cu demnitate emblema de Colegiu National fiind una dintre cele mai prestigioase instituții de învățământ din țară. Oamenii de seamă pe care i-a dat acest colegiu confirmă cu o autoritate de netăgăduit importanța majoră  pe care o are școala în educația românească. De aici au plecat spre lumea științei personalități de prim rang. De aceea, dragi elevi, stimate cadre didactice  la ceas aniversar se cuvine să vă întoarceți spre trecut pentru a vedea că proiecția voastră în viitor are o temelie solidă care vă așteaptă să o consolidați la rândul vostru. Vă doresc să trăiți intelectual cu sentimentul că cine are carte are parte și să dați școlii românești promoții de absolvenți care să se afirme ca valori ale societății noastre”, a spus ministrul Liviu Pop în discursul rostit în fața sutelor de absolvenți de Hasdeu după care a oferit directorului Ionel Banu mai multe distincții la ceas aniversar.

Și ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, prezent la eveniment a explicat care a fost rolul liceului B.P. Hașdeu, devenit ulterior Colegiu Național în dezvoltarea sa și cât de bine i-au prins lucrurile învățate aici.

„150 de ani parca a fost ieri, nu am pregătit un discurs. Sunt extraordinar de emoționat și obișnuiesc când vin la Buzău, să intru în curtea liceului și să retrăiesc emoțiile anilor trecuți, vreau doar sa aduc un omagiu profesorilor pe care i-am avut în acest liceu și vreau să spun ca ministeriatul e o chestiune volatilă. Eu sunt ministru nr. 24 la Cultură și nu știu daca ajuns la București mai sunt sau nu ministru dar e o funcție de mare responsabilitate pentru că poți face ceva și e o alegere pe care nu o faci atunci ci vine din tine datorită anilor pe care îi ai in spate, ani care pleacă cu educația pe care ai primit-o.  Noi am ajuns in acest liceu ca niște copii în cea mai turbulentă perioada a vieții când puteam alege orice drum și profesorii pe care eu azi îi omagiez ne-au făcut să alegem drumul cel bun. Am învățat în liceu, după aia și dacă o demnitate ca cea de ministru te găsește pregătit poate lăsa urme bune. Vreau să vă asigur că eu și toți prietenii hasdeeni nu vă vom face de ras. Vă rog să fiți mândri de școala asta pentru că sunteți  parte a unei elite care local sau național au dus țara mai departe”, a declarat ministrul Culturii, Lucian Romașcanu.

La rândul său președintele Consiliului județean Buzău, Petre Emanoil Neagu, le-a transmis hasdeenilor pe lângă tradiționalul „La mulți ani !” și recunoștința comunității buzoiene.

„Nici nu știu cum să încep. Sunt copleșit de emoție dar și de o satisfacție imensă. O sa va urez „La multi ani!” și vă spun că sunt copleșit de o satisfacție imensă. Sunt deosebit de onorat că azi sunt prezent aici. Toată lumea vă transmite  „La mulți ani!” dar eu vreau să vă transmit recunoștința buzoienilor pentru că existați. Colegiul Național „BP Hasdeu” nu sunteți doar mândria județului Buzău ci sunteți un brand național și oriunde te duci în lumea asta în Europa, Africa, America găsești spiritul hasdeean.  Sunt copleșit de emoție pentru că azi aici sunt prezenți marea majoritate a personalităților județului Buzău de-a lungul timpului academicieni, profesori, arhitecți. Practic, fără dumneavoastră, probabil că noi, Buzăul,  nu eram reprezentativi decât pentru anumite produse culinare precum Cârnații de Pleșcoi și altele. A venit vremea să respectăm inteligența, valorile, vă mulțumesc că mi-ati dat ocazia să mă adresez domniilor voastre. Vă mulțumesc domnule director că mi-ati dat ocazia să îl revăd pe domnul academician Bălănescu, un om deosebit de la care eu am învățat foarte multe. Încă odată „La mulți ani!” vă doresc să continuați tot așa și a venit momentul ca și cei de la Guvernare să dea cezarului ce e al cezarului, să dăm profesorului ce  e al profesorului și doar așa societatea românească se poate dezvolta. Încă odată „La mulți ani, hașdeeni!”, a declarat președintele Consiliului Județean, Petre Emanoil Neagu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.