Prima ediție a Festivalului Internațional de Dansuri Tradiționale de la Buzău a debutat, vineri, cu o paradă pe principalele artere ale orașului la care au luat parte delegațiile tuturor celor 8 țări participante în frunte cu organizatorii. Alaiul de dansatori care s-a întins pe mai multe sute de metri a fost primit cu aplauze de buzoienii aflați la plimbare pe bulevardul Nicolae Bălcescu, iar mare parte a acestora au mers să îi vadă pe dansatori pe scena amenajată în Parcul Crâng.
Prezent la manifestare, coregraful Marin Barbu-Nea Marin, cunoscut buzoienilor din show-urile de televiziune „Dansez pentru tine” și „Serviți vă rog” a explicat ce înseamnă pentru județul Buzău un astfel de festival care, după cum a debutat, are șanse să fie înscris în calendarul Consiliului Internațional al Organizațiilor de Festivaluri Folclorice.
„Cred că este un lucru foarte bun pentru Buzău pentru că este prima ediție și pentru că domnul director este foarte ambițios și s-a gândit să facă un festival internațional și pentru asta am venit special. Vreau să văd dacă va ieși bine și dacă va fi bine îl vom înscrie în calendarul CIOFF(Consiliul Internațional al Organizațiilor de Festivaluri Folclorice) și dacă vom reuși să îl înscriem atunci va ști toată lumea despre Buzău”, a declarat coregraful Marin Barbu președintele juriului primei ediții a Festivalului Internațional de Dansuri Tradiționale.
Ajuns în parcul Crâng, locul de desfășurare a primei ediții a Festivalului Internațional de Dansuri Tradiționale, alaiul de dansatori a fost întâmpinat cu pâine și cu sare așa cum spune tradiția românească dar și de mai mulți meșteri populari prezenți la Târgul Național al Meșterilor Populari organizat pe aleea principală a parcului.
După ce au gustat din pâinea românească și s-au interesat de prețurile produselor tradiționale românești, dansatorii din toate cele 8 țări participante au urcat pe rând pe scena pentru a se prezenta în timp ce fanfara militară a Garnizoanei Buzău a intonat , live, imnurile tuturor țărilor participante.
Seara s-a încheiat în aplauzele spectatorilor strânși în jurul Obeliscului după ce fiecare echipa participantă a prezentat un program de dansuri specifice țării din care provin înaintea concursului propriu zis care urmează să se desfășoare sâmbătă și duminică.
Festivalului Internațional de Dansuri Tradiționale de la Buzău va continua sâmbătă de la ora 18.00 cu programul pregătit de delegațiile din Slovenia, Franța, Macedonia, Bulgaria și România urmând ca duminică, de la aceiași oră, să evolueze în concurs reprezentanții Ucrainei, Serbiei și Greciei.

Ciprian STERIAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.