Două proiecte cu finanțare europeană au fost inaugurate astăzi în județul Buzău. Este vorba despre modernizarea, dezvoltarea și echiparea ambulatoriului de specialitate al Spitalului Municipal Râmnicu Sărat și de un centru stomatologic de excelență la Buzău. Valoarea totală a celor două investiții a fost de aproape 6 milioane de lei din care peste 3,6 milioane de lei a fost suma  alocată  de Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului din Fondul European pentru Dezvoltare Regională. Cea mai mare sumă de bani a fost cheltuită la Spitalul Municipal Râmnicu Sărat unde, pe parcursul a doi ani, ambulatoriul spitalului a fost dotat cu echipamente și mobilier specific la toate cele 12 cabinete medicale și a fost construită o rampă înclinată pentru facilitarea accesului persoanelor cu handicap sau a celor cu dificultăți locomotorii. Valoarea totală a proiectului a fost de peste 5 milioane de lei din care peste 3 milioane au provenit din Fondul European pentru Dezvoltare Regională, 464.757 din bugetul național și aproape 1,7 milioane fiind contribuția unității administrativ teritoriale Râmnicu Sărat.
Cel de-al doilea proiect a constat în utilarea unui centru stomatologic de excelență din municipiul Buzău a cărui valoare finanțată din Fondul European de Dezvoltare Regională a fost de peste 600.000 de lei. Cu ajutorul acestor bani s-au achiziționat trei unit-uri stomatologice pentru chirurgie, pentru endodonție și unul pentru stomatologie generală, mobilier, instrumentar și soft-uri de management al pacienților dar și aparate care nu existau până acum în Buzău precum microscopul optic endodontic cu ajutorul căruia în clinică se pot face operații stomatologice complexe la nivelul canalelor dentare. Totodată, cabinetul a devenit primul și singurul centru autorizat de implantologie din Buzău și au fost create 6 noi locuri de muncă.
Medicul Mihai Constantinescu, proprietarul centrului stomatologic de excelență, a declarat că a decis să apeleze la atragerea de fonduri europene după ce a aflat de la un coleg că afacerea sa este una care poate atrage banii europeni. Totodată, Constantinescu a mărturisit că odată cu dotarea cabinetului stomatologic la standarde europene a pus bazele unei afaceri în turism.
„Am făcut acest proiect din ideea de a face aici turism dentar. Se știe că pacienți din străinatate vin și se tratează la noi în clinică în primul rând datorită prețurilorcare sunt de peste cinci ori mai mici decât la clinicile de profil din afară. Avem în medie cam 10 clienți pe an, pacienți sosiți din Elveția, Italia, Franța sau Germania. Vorbim aici de oameni care vin pentru tratamente complexe, implanturi, ceramică, porțelan și tot felul de lucruri estetice. Împreună cu niște parteneri am decis ca pentru acești oameni să facem și un program turistic. Astfel, ei vin și se tratează în clinica noastră și seara mănâncă mâncare tradițională românească, fac excursii la Bran, la mănăstiri în Moldova sau prin alte părți. Dorim să creștem numărul acestor clienți pe viitor mai ales că până acum am avut parte doar de reacții pozitive din partea acestor pacienți”, a declarat medicul stomatolog Mihai Constantinescu.
La nivelul județului Buzău, în cadrul Programului Operațional Regional ce se derulează între anii 2007-2013 au fost semnate până acum 57 de contracte de finanțare în valoare toptală de 56 de milioane de euro. În funcție de economiile rezultate în urma licitațiilor pentru execuția proiectelor deja aprobateeste posibil ca și alte proiecte aflate în lista de rezervă să primească finanțate în perioada următoare. Unul din acestea ar putea fi ambulatoriul Spitalului Orășenesc Nehoiu care are toate șansele să prindă o finanțare din Fondul European de Dezvoltare Regională pentru lucrări de modernizare.

Ciprian STERIAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.