Comuna Ghergheasa a fost timp de 9 zile izolată de nămeți. Tot cam de atunci, oamenii au stat în beznă, cu o brumă de mâncare și apă potabilă, mulți fără medicamentele care îi țin în viață și fără speranță că vor reuși să iasă la liman.  Dumnezeu le-a dat o palmă prea grea, au spus mulți dintre localnicii din Ghergheasa cu care am vorbit astăzi. Oamenii nu se așteptau ca vremea să-și arate o asemenea față, să-i îngroape pur și simplu în nămeți, să ajungă să meargă pe case de pe un acoperiș pe altul, să fie înghițiți de o mare de zăpadă.

În comuna Ghergheasa, zăpada acumulată pe șosea și în curțile aflate la marginea satului depășește chiar și acum  3 metri în înălțime. Primarul Paraschiv Popescu a fost blocat de nămeți la rândul său în satul Ghergheasa și abia în această după-amiază un utilaj de deszăpezire a reușit să străpungă muntele de zăpadă și să ajungă la oamenii de acolo. Localnicii din această comună de câmp a Buzăului sunt disperați și se roagă la Dumnezeu să-i ierte de păcate și să nu le dea încă o palmă la începutul săptămânii, când se anunță un nou val de ninsori și viscol.

Celălalt sat din comună, Sălcioara, aflat între Ghergheasa și Râmnicu Sărat a fost deblocat în jurul prânzului însă, înainte ca drumarii să ajungă la oamenii izolați, mulți dintre localnici și-au pierdut răbdarea și au pornit pe jos spre Râmnicu Sărat pentru a se aproviziona cu pâine și medicamente. Cum drumul de la Ghergheasa la Râmnicu Sărat măsoară 22 de kilometri, cei bătrâni și bolnavi nu se pot încumenta însă la un asemenea efort.

Impresionați de toate aceste drame, de situația critică în care au ajuns să trăiască mii de buzoieni, un grup de oameni inimoși, mobilizați de senatorul PNL Cristi Bîgiu, a mers în zona Ghergheasa. În vremuri aprige când oameni care până mai ieri duceau o viață normală și așteptau să vină primăvara iar acum se roagă să nu piară sub nămeții grei, nu mai contează de unde vine ajutorul, de la firme particulare, de la oameni simpli mișcați de drama semenilor ori de la  politicieni. Importantă este solidaritatea și dorința de a-i ajuta pe cei aflați în situații dramatice, care au ajuns în situația cutremurătoare de a-și drămui fiecare bucățică de pîine, sunt oameni care luptă pentru viață și care au nevoie să fie ajutați.

 

Astfel, sub coordonarea senatorului liberal Cristi Bîgiu, câteva zeci de tineri îmbarcați în zece mașini de teren încărcate ochi cu alimente, au ajuns în satul Sălcioara în  jurul prânzului, după un drum anevoios din care nu au lipsit ieșirile în decor din cauza drumurilor pe care se circulă încă extrem de anevoios.

În mașinile pline cu alimente, pâine și apă, cei solidari cu oamenii loviți de iarna cruntă, au luat la Ghergheasa și doi medici buzoieni. Bogdan Cojocaru, șeful Unității de Primire Urgențe a Spitalului Județean Buzău și Cosmin Ursăchescu, specialist ORL au ajuns în zona izolată de munți de zăpadă unde au consultat zeci de persoane rămase fără medicamente de când iarna și-a scuturat cojoacele și s-a făcut remarcată într-un mod atât de urât.

Și nu au fost puțini cei care au avut nevoie de mâna unui medic. Bătrâni hipertensivi rămași fără medicamente, persoane cu handicap cu diverse alte complicații, tineri și copii cu viroze respiratorii, cu toții au fost consultați de cei doi medici la ajutorul cărora oamenii nici nu sperau până astăzi, având în vedere că au fost atâta vreme izolați de restul lumii, fără curent și în nămeți cât casa. Timp de 5 ore cei doi medici au umblat din casă în casă pentru a consulta bolnavii și pentru a le lăsa medicamente care să le ajungă măcar o vreme. Cel mai grav caz a fost al unui tânăr cu handicap grav și cu alte afecțiuni care a rămas fară gram de tratament și ai cărui părinți cu greu mai puteau face față situației. Soția preotului din localitate era de asemenea într-o situație dificilă. Cu o posibilă fractură de mână, femeia a fost trimisă cu o mașină de teren la Râmnicu Sărat pentu radiografie.

Timp de patru ore, voluntarii din Capitală, coordonați și însoțiți pe toată durata acțiunii de senatorul PNL Cristi Bîgiu, au împărțit alimente în satul Sălcioara. După amiază, după ce un utilaj a reușit să străpungă și dopul de zăpadă ce se afla la intrarea în satul Ghergheasa și oamenii de aici au putut primi alimente și apă , cât să le ajungă măcar pentru o vreme. Acum, cu toții se roagă ca valul de ninsori și viscol prognozate de meteorologi să nu-i lovească din nou și să-i îngenuncheze într-un munte de zăpadă.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.