Județul Buzău a fost în această iarnă cel mai afectat județ după ninsorile și viscolul căzute timp de o săptămâna. Sute de localități au fost izolate, mii de oameni nu au avut curent electric iar echipele de intervenție nu au putut ajunge să remedieze defecțiunile. De aceea, prefectul județului Buzău, Paul Beganu se declară nemulțumit de modul cum s-a realizat deszăpezirea de către firmele cu care Consiliul Județean a încheiat contracte în acest an.
„Dânșii nu au fost pregătiți pentru așa ceva. Au extins achiziția de utilaje din păcate însă asta s-a făcut a doua sau a treia zi după deschiderea frontului. Nu pot să spun că sunt mulțumit. A existat și o discuție mai aprinsă cu domnul Victor Mocanu dar asta nu înseamnă că am transformat-o în niște tensiuni pentru că prioritatea noastră trebuie să fie acum siguranța oamenilor”, a declarat prefectul județului Buzău, Paul Beganu.
Reprezentantul Guvernului în teritoriu nu este mulțumit nici de atitudinea oamenilor din zonele afectate de căderile masive de zăpadă. Beganu este de părere că atât autoritățile locale cât și locuitorii din zonele afectate ar fi putut face mult mai mult pentru evitarea situației la care s-a ajuns.
”Așa cum a spus premierul la Buzău de lene, vreau să vă spun că sunt foarte multe cazuri. E și vina autorităților locale și ale noastre, cele județene până la urmă. Unde sunt consilierii noștri plătiți din banii oamenilor care ar putea să-și mobilizeze oamenii, unde sunt salariații primăriilor, au fost cazuri în care nu am putut în aceste zile să iau legătura cu autoritățile locale din zonele izolate”, a spus prefectul Paul Beganu.
Și chestorul de poliție Ioan Dascălu trimis la Buzău în cursul săptămânii de noul ministru de Interne, pentru a supraveghea acțiunile de deszăpezire, a precizat că de când a venit în județ nu a văzut, în zonele afectate de nămeți, dovezi de spirit civic și a făcut apel la autoritățile locale să se implice mai mult în gestionarea situației provocate de ninsorile și viscolul din ultimele săptămâni: „fac apel la comitetele locale să fie mai responsabile și să dea dovadă de mai multă implicare în ce înseamnă gestionarea resuselor umane și logistice pe care le au la dispoziție. E vorba de capacitatea oamenilor pe care îi iau, să-i mobilizeze puțin. N-am văzut dovezi de spirit civic, acea coeziune civică, n-am văzut pe nimeni din localitățile pe unde am fost să iasă și să acționeze cumva pe drumurile publice. Sunt sute de oameni care au venit de pe raza altor județe, am adus elicoptere, au venit oameni de la de la o firmă privată din București, am adus autovehicule pe perne de aer însă trebuie să constat că e foarte ușor să te plângi și să dai vina pe cineva, e o poziție comodă. E mai greu să te implici, să găsești soluții. Asta e ce vreau sa spun, oamenii să nu aștepte ca doar autoritățile statului să vină lângă ei, să –i ajute, să faca și ei mai mult că nu am văzut acțiuni care să fie inițiate ori gestionate de autoritățile locale”.

În ce privește ziua de astăzi, acțiunea de deszăpezire în județul Buzău va continua la foc continuu, chestorul de poliție Ioan Dascălu declarând că ”va fi o zi normală de lucru”.
”Avem semnale că 100 de oameni de la o societate comercială din București vor veni să se pună la dispoziția comitetului județean pentru situații de urgență pentru a fi repartizați pe sectoarele de drum afectate cu mijloace proprii, vor rămâne aici două zile. Alte camioane cu ajutoare vor fi trimise în zonele în care oamenii au nevoie de bunuri de strictă necesitate, la Ghergheasa, Ziduri și Râmnicelu. Aceleași efective vor acționa, va fi o zi normală de lucru”, a declarat chestorul de poliție Ioan Dascălu.

Ciprian STERIAN

6 COMENTARII

  1. pai unde e marea nemultumire, ca nu inteleg? nimeni nu se astepta la o asa iarna, cum nu a mai fost din 1954 la noi, era normal ca dotarea tehnica a fost ca pentru o deszapezire ca cele din anii trecuti. firmele in doua trei zile si-au completat dotarile, unde e problema? nesimtitii astia portocalii fac furtuni in pahare, atita au stiut sa faca de cind au venit guvernare, panarame. poate om scapa de ei. ia intrebati dumneavoastra, nu cumva primarii aia care nu au iesit la munca sint de la pd?

  2. Dar de firmele care au deszapezit pe DN e multumit ? la primii fulgi DN 2 inchis . asa trebuie? de la E85 pana la Vacareasca sunt 6 km , nu se putea intra cu utilajul care a deszapezit de la drumuri nationale? la fel pana la Rubla , Podgoria si alte comune ce au stat izolate asteptand utilajele de la Cj. Hotul striga hotii !

  3. mai tată, eu cred că prefect mai prost ca ăsta nu a mai avut Buzăul şi cred că nici în ţară nu mai descoperim aşa element. citesc în articolul dumneavoastră cum spune prefectul ăsta că „locuitorii din zonele afectate ar fi putut face mai mult pentru evitarea situaţiei la care s-a ajuns”. ce să facă, măi nesimţitule, sărmanii oameni. să oprească ei zăpada şi viscolul? alt prost, care a venit în vizită la Buzău a spus că oamenii sunt leneşi. ce să facă, măi nesimţitule de premier care eşti, acei bătrâni din satele calamitate, dar poate că tu nu ştii că satele României sunt îmbătrânite, cum vrei să mute munţii de zăpadă octogenarii sau băbuţele care abia de mai pot ţine andrelele în mâini?! da de ce nu s-a dus prefectul să stea cu curul în viscol ca să nu mai vină zăpada peste sate şi să-l ia şi pe premier cu el! nişte nesimţiţi. ce mai întrebi sau dai vina ca prostul pe firmele de deszăpezire, du-te tu, acum când este nevoie, şi fă rost de utilaje! cere-i premierului tău şi preşedintelui tău din partidul ăsta de nesimţiţi utilaje şi mutaţi dracului să vă ia zăpada că moare lumea acolo!

  4. credeti ca Bigiu daca era presedinte facea mare brinza? la ce omat a fost in Buzaul asta nimeni nu facea fata. si LICIU este o firma care merita tot respectul, va spun. cunosc pe patroni, oameni seriosi, muncitori. a facut o alegere buna cu LICIU.

  5. e pe fata campania asta de denigrare a presedintelui. pe fata. daca a dat de sus zapada e vinovat mocanu nu-i asa? a ba nu. e vinovat in primul rind basescu, pe urma mocanu. ati inebunit. nu stiti cum sa faceti sa va legati de el, de aia o sa-l votez eu. cred ca este bun, altfel nu l-ati invidia atit!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.