GALERIE FOTO: La 30 de ani a devenit prima femeie-pilot instructor pe un avion cu reacție din România

0
992

Pilotul Oana Andreea Ardelean a devenit, joi, prima femeie din cadrul Forțelor Aeriene Române instructor pe un avion echipat cu motor cu reacție. Pentru această certificare, tânăra de 30 de ani a executat un zbor alături de instructorul sau, zbor în care rolurile au fost inversate Oana ocupând cea de-a doua cabină a aeronavei IAR-99, locul destinat instructorului în timp ce locul din față a fost ocupat de instructorul Marius Ioniță care a avut calitatea de elev și, totodată, evaluator al calităților pedagogice ale proaspătului instructor.

„O misiune foarte bine pregătită, foarte bine executată, nu am avut deloc emoții ca elev în această misiune. Cunosc foarte bine pilotul cu care am zburat și nu a ajuns în această poziție întâmplător. Are toate calitățile necesare pentru a fi în cabina a doua a acestui avion. Calitățile necesare unui instructor sunt răbdarea și dedicația, puterea de a transmite experiența acumulată și în primul rând empatia care la femei este mai ușor de atins. Pe lângă acestea, dezinvoltura cu care execută manevrele și o experiență profesională foarte bună care i-a oferit posibilitatea de a ajunge aici”, a spus după aterizare instructorul Marius Ioniță.

Sigură pe sine și dornică să își urmeze pasiunea proaspătul instructor  spune că nu a avut deloc emoții pentru zborul de azi și că a dormit neîntoarsă cu o noapte înainte. Deși este prima femeie devenită instructor pe un avion echipat cu motor cu reacție Oana consideră acest lucru ca ceva normal.

„Cred că este o continuare normală a carierei mele de pilot, eu am ales să fac asta de când eram la cursul de bază. Sunt prima femeie instructor pe un avion cu motor cu reacție. Femei pilot mai sunt dar azi am devenit prima femeie instructor. Nu cred că este mai greu sau mai ușor pentru o femeie decât pentru un bărbat să acceadă într-o asemenea poziție. Ai nevoie de aceiași îndemânare, aceleași calități, aceeași pasiune și dragoste de zbor. Nu sunt cu nimic mai specială decât alte femei pilot atât că eu am ales să rămân aici pentru a fi instructor. Acum îi voi învață pe alții dar și eu voi învăța de la alții. Poate nu voi învăța să zbor de la studenții mei dar sigur voi învăța de la ei să fiu un bun profesor”, a declarat Oana Ardelean.

Căpitanul Oana Andreea Ardelean are 30 de ani și este de fel din Slobozia. A decis să devină pilot încă din clasa a VII-a și faptul că la acea vreme Academia Forțelor Aeriene nu accepta femei la admitere nu a descurajat-o deloc. Ea a urmat cursurile liceului militar de la Breaza iar abia după terminarea liceului, în anul 2007, femeile au început să fie admise în cadrul Forțelor Aeriene. A absolvit Academia Forțelor Aeriene în anul 2010 iar din anul 2011 este pilot în escadrila 2 de Instrucție de la Boboc.  A absolvit cursul de pregătire al piloților în SUA în anul 2015dar și alte numeroase cursuri în țară și străinătate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.