Pentru unii mumă, pentru alții ciumă. Cam așa au fost ultimle zile de ploaie neîntreruptă peste județul Buău. În timp ce locuitorii din zona de deal s-au trezit cu gospodăriile inundate sau cu drumuri impracticabile, la șes, situația se prezintă în termeni ceva mai buni. Spre exemplu, în comuna Glodeanu Sărat, o baltă desecată după 1989 s-a format din nou, spre bucuria localnicilor care s-au trezit, peste noapte, că pot prinde pește fără prea mare efort. Datorită ploilor, debitul pârâului Sărata a crescut simțitor și chiar a ieșit din matcă în mai multe zone, ajungând să inunde chiar și izlazul din Glodeanu Sărat.

Totul, așa cum menționam, spre bucuria sătenilor, care de voie, de nevoie au devenit pescari mai mult pe uscat decât pe apă. Încă din zorii zilei, oamenii  au dat năvală la locul cu pricina pentru  a prinde peștele venit tocmai din Ialomița din bălțile de la Radca.

Astfel, comuna Glodeanu Sărat a ajuns peste noapte raiul pescarilor. Unii mai conștiincioși, adepți ai pescuitului la undiță s-au postat de-a lungul firului de apă și au așteptat cuminți ca peștele să muște nada. Alții cu ceva mai multe guri de hrănit acasă au ales să își întindă plasele chiar la gura de vărsare a apei, deși specialiștii spun că întotdeauna peștele înoată contra curentului și este puțin probabil ca odată cu debitul de apă să fie aduși și peștii. Au existat și unii mai norocoși care  nu au avut nevoie nici de undițe și nici de plase de pescuit asta pentru că peștii cei mari, neavând loc în apa relativ mică, au eșuat pe uscat iar atunci cei care au fost mai iuți de picior s-au putut lăuda cu capturi impresionante. Aflând de o asemenea grozăvie, polițiștii Secției 13 de poliție Rurală Smeeni au organizat o acțiune pe raza comunei Glodeanu Sărat, ocazie cu care au dat cinci sancțiuni în valoare de 1200 de lei și au ridicat în vederea confiscării cinci unelte de pescuit. Cu toate aceste, sătenii nu au părut deranjați iar după plecarea oamenilor legii și-au reluat conștiincioși  și locurile pe balta nou formată.

 

Ciprian STERIAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.