Primăria Buzău a semnat astăzi contractul de consultanță pentru proiectul de asfaltare a 46 de kilometri de străzi și trotuare, proiect ce va fi realizat cu finanțare din partea Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare, în valoare de 30 de milioane de euro. Contractul de consultanță semnat, astăzi, cu firma Louis Berger este finanțat de asemenea din bani proveniți de la BERD printr-un grant de 345.000 de euro.
„Contractul de consultanță pe care îl semnăm astăzi cu firma Louis Berger are o perioadă de 9 luni, perioadă în care se va realiza împreună cu echipa managerială a Primăriei documentația pentru contractul de execuție și mentenență”, a declarat primarul municipiului Buzău, Constantin Boșcodeală.
Conform proiectul de reabilitare a străzilor, lucrările se împart în trei categorii, în funcție starea în care se găsesc străzile ce vor intra în reabilitare. Acestea se împart în 9 Km de drum greu unde este necesară o reabilitare totală a străzilor și trotuarelor care cuprinde 16 străzi, 20 de km de drumuri mixte unde este necesară doar refacerea stratului de suprafață și a trotuarului-63 de străzi și 11 km de lucrări de volum scăzut ce cuprinde 53 de străzi unde se vor efectua doar lucrări specifice sistemului rutier pentru trafic ușor. Totodată, în cadrul proiectului sunt incluse și activități de mentenanță pentru perioada de iarnă. Pentu fiecare dintre tronsoanele reabilitate se va întocmi un program de întreținere pentru o perioadă de 12 ani.

străzile ce vor fi reabilitate

Noutatea acestui proiect ce privește atât reabilitarea cât și mentenanța străzilor pe o perioadă de 12 ani este un program bazat pe performanță și nu pe baza lucrărilor efectuate. Mai bine zis, executanții vor fi plătiți în funcție de eventualele probleme de calitate ce pot apărea la lucrările executate.
„Până acum, exista o sumă de bani din bugetul local sau atrasă din alte fonduri, se făcea o licitație de execuție și se executau lucrările urmând să se plătească fiecare lucrare în funcție de situația de lucrări. Acum va exista un executant care nu va fi plătit în funcție de situația de lucrări ci va fi plătit într-o sumă fixă în funcție de performanța lucrărilor pe care o execută. Practic, banca pune banii la dispoziția executantului, acesta va lucra pe banii băncii iar municipalitatea va restitui în sume fixe banii către bancă în funcție de calitatea lucrărilor și menținerea lor pe timpul contractului ”, a declarat primarul municipiului Buzău, Constantin Boșcodeală.

Ciprian STERIAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.