Mii de buzoieni au participat, sâmbătă la cel mai mare miting aviatic organizat la Școala de Aplicație pentru Forțele Aeriene de la Boboc, BOBAS 2014. Concomitent cu mitingul aviatic, unitatea militară a organizat și o zi a porților deschise unde mii de copii au stat la coada pentru a se urca in avioane și elicopterele militare sau pentru a se fotografia cu militarii din forțele speciale.
Mitingul aviatic a debutat cu prezentarea aeroplanului Vlaicu II care a rulat pe pista Școlii de Aplicație pentru Aviație de la Boboc după ce un parașutist a adus din înaltul cerului un drapel tricolor care a fost purtat pe brațe de elevii unității de învățământ. A urmat apoi evoluția celui mai zgomotos aparat de zbor din dotarea Forțelor Aeriene Române , MIG 21 Lancer pilotat de comandorul Gheorghe Stanciu de la Baza 86 Fetești urmată de evoluții în formație ale avioanelor de instrucție de tip IAR -99 Soim sau IAR-99 Standard pe care elevilor ce urmează cursurile Școlii de Aplicație Pentru Aviație de la Boboc învață să piloteze.
Concomitent cu evoluția avioanelor militare pe pista de la Boboc au mai putut fi urmărite o serie de exerciții tactice desfășurate la sol de militarii din forțele speciale dat și demonstrații de zbor cu elicoptere de tip IAR 316B.
Un moment special al mitingului aviatic BOBAS 2014 l-a constituit prezența la eveniment a avioanelor de acrobație aparținând Aeroclubului României. Astfel cei prezenți au urmărit cu sufletul la gură lupingurile făcute de „Iacării Acrobați” sau de avioanele de tip EXTRA-300 completate de aterizările la punct fix ale parașutiștilor din cadrul Aeroclubului României.
Ultimele evoluții au aparținut piloților instructori ai Școlii de Aplicație Pentru Aviație „Aurel Vlaicu” de la Boboc care au încântat audiența cu acrobațiile făcute la bordul avioanelor de tip IAR-99 Standard. La final avioanele au fost garate în apropiere publicului spectator iar piloții au ieșit și i-au salutat pe cei veniți să-i felicite la margine pistei.
„A fost o vreme foarte caldă și am transpirat un pic dar am făcut ceea ce am știut noi mai bine. Eu împreună cu colegii mei ne-am dat silința să vă placă. Zborul a fost minunat dar, ca orice zbor necesită multă concentrare și responsabilitatea este alta știind că jos sunt atâția oameni care te privesc”, a declarat la coborârea din avion locotenent- comandorul Ion Florea.
De aceeași părere a fost căpitanul-comandor Dan Sava care a mărturisit că deși a fost un zbor greu într-o zi toridă de vară piloții s-au bucurat că lumea a venit în număr mare la eveniment: „un zbor greu, emoționant pentru că vezi de sus atâția spectatori dar frumos și una peste alta a fost o bucurie mare pentru noi.”

Ciprian STERIAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.