Nouă studenți din anul trei la Agronomie s-au strâns marți la Vernești pentru a prepara dulceață de căpșuni în mod tradițional în cadrul unui proiect universitar coordonat de conferențiarul universitar doctor Florin Frone. Studenții și-au ales tema profitând de faptul că Raluca, una din cei 9 studenți, deține la Vernești o plantație de căpșuni. Desertul astfel obținut urmează să fie oferit spre degustarea vizitatorilor Târgului Indagra, care se va desfășura săptămâna viitoare la Romexpo.
„Ne-am ales ca temă să facem dulceață de căpșuni în mod tradițional pe care vom merge să o promovăm la Târgul Indagra. Vom oferi vizitatorilor spre degustare produsul nostru realizat chiar după o rețetă tradițională pe care ne-a împărtășit-o bunica colegei noastre, după care vom face sondaje în rândul vizitatorilor pentru a afla cum a fost primit și apreciat produsul nostru”, a declarat Alexandra Holmanu, studentă în anul trei citată de Libertatea.
Cei 9 studenți au venit pe plantația de căpșuni de la Vernești, au cules căpșunile cu care s-au mutat acasă la colega lor unde, supravegheați de bunica acesteia, au trecut la prepararea dulceții.
„Am cules căpșunile, după care le-am spălat și am trecut la curățarea acestora, timp în care alte colege s-au ocupat de pregătirea borcanelor în care urmează să ambalăm dulceața. Concomitent, două dintre noi au pus la fiert zahărul cu apa pentru ca ulterior să adăugăm fructele spălate și curățate și astfel să ne mișcăm ceva mai repede”, a spus Raluca Năstase membră a echipei de proiect și totodată proprietară a plantației de căpșuni.
În echipa de implementare a proiectului s-au aflat i doi băieți care deși recunosc că nu se prea descurcă în bucătărie și-au asumat alte responsabilități pentru a contribui la reușita proiectului comun. Ei au cărat materia primă, au lipit etichetele pe borcanele cu dulceață și au avut grijă să imortalizeze atent toate etapele proiectului pentru ca la sfârșit, când vor preda tema, să poată dovedi că produsul este exclusiv rodul muncii întregii echipe.
„Noi la bucătărie ne pricepem mai puțin dar am venit și am ajutat cu ce ne-am priceput. Am cules căpșunile, le-am cărat la mașini după care ne-am ocupat de lipirea etichetelor și legarea borcanelor în timp ce am și filmat și fotografiat toate etapele proiectului pentru că la final va trebui să și ilustrăm lucrarea și să arătăm ca această dulceață a ieșit din mâinile noastre”, a declarat studentul Cosmin Mustață.
Dulceață obținută de studenți după aproape trei ore a fost ambalată în borcane cumpărate de aceștia de pe un site de vânzări, legată cu șnur tricolor și așezată în coșuri pe ștergare decorate cu motive tradiționale. Produsul astfel obținut va fi oferit spre degustare vizitatorilor Târgului Indagra ce se va desfășura în perioada 25-29 octombrie la Romxpo. Pentru un impact cât mai mare studenții au testat la Vernești și câteva modalități de prezentare și se gândesc chiar ca la prezentarea produsului din prima zi de târg să se îmbrace în costume tradiționale românești.