GALERIE FOTO: Paradă de austeritate. Producția din acest an a legumicultorilor din Săpoca a încăput doar în câteva coșuri

0
226

Cea de-a V-a ediție a sărbătorii comunei Săpoca intitulată sugestiv „Parada Gospodarilor” s-a desfășurat în acest an fără vestita paradă a legumicultorilor din comună. Principala vină pentru această situație au purtat-o condițiile meteorologice din acest an însă și austeritatea înregistrată la nivelul comunei și-a spus cuvântul în ecuația unei sărbători lipsită de fastul și entuziasmul din anii trecuți.
Primăria din localitate a fost pe cale de a renunța la organizarea zilei comunei și asta din pricina lipsei banilor. Decizia a fost luată pe ultima sută de metri iar ajutorul a venit din partea unor sponsori care s-au îndurat să dea bani pentru ca sărbătoarea devenită tradiție pentru localnici să se țină și în acest an.
„M-am gândit de două ori înainte de a organiza a cincea ediție a sărbătorii pentru că trecem printr-o perioadă destul de dificilă din punct de vedere financiar. Nu am avut bani de la buget alocați pentru această sărbătoare și, în ultimul moment, am găsit câțiva sponsori cu ajutorul cărora am reușit să organizăm, mai restrâns față de anii precedenți, această sărbătoare”, a declarat primarul comunei Săpoca, Iulian Manea.
Din cauza vremii deosebit de capricioase din acest an care a excelat prin temperaturi extrem de ridicate, legumele cultivate de agricultorii din Săpoca s-au copt mult mai repede decât în alți ani iar pentru a nu se strica producția a trebuit să fie valorificată. Astfel, s-a ajuns în situația ca la data desfășurării „Paradei Gospodarilor” producătorii locali să nu mai aibă ce arăta. Dacă anii anteriori legumicultorii își etalau marfa în comuna încărcată în căruțe, ieri, aceștia au venit la paradă doar cu câte un coș de legume.
„A fost o perioadă mai dificilă iar condițiile meteorologice au făcut ca legumele să se coacă mult mai devreme. Producția nu a fost la fel ca anul trecut însă am considerat că toamna trebuie cinstită chiar dacă legumele nu au fost atâtea cât am fi dorit, cum s-a întâmplat în anii anteriori”, a adăugat primarul comunei Săpoca, Iulian Manea.
Chiar și așa, cu legume mai puține, gospodarii din Săpoca au preparat și în acest an o mâncare tradițională în cantități mari care să ajungă pentru toți cei prezenți la sărbătoare. Pentru aceasta, cinci echipe de gospodine au preparat aproape 1000 de ardei umpluți cu carne după o rețetă specifică zonei. După ce mâncarea a fost gata, a fost împărțită tuturor celor prezenți care au declarat la unison că mâncarea la ceaun făcută în cantitate mare are un gust mult mai bun decât cea gătită acasă.
De la ediția din acest an a „Paradei Gospodarilor” nu au lipsit nici autoritățile. Încă de la debutul sărbătorii pe terenul de sport al comunei Săpoca și-a făcut apariția președintele Consiliului Județean Buzău, Cristi Bîgiu, care a fost urmat la un sfert de ceas de primarul municipiului Buzău, Constantin Boșcodeală. Cei doi au fost primiți de primarul comunei Săpoca cu pâine și sare apoi au stat de vorbă cu producătorii de legume iar până la plecare au avut posibilitatea să guste și din mâncarea pregătită de gospodinele din localitate.

Ciprian STERIAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.