Direcția de Cultură, Culte și Patrimoniu Buzău a organizat, în week-end, cu ocazia celei a XX-a ediții a „Zilelor Europene ale Patrimoniului” o întâlnire cu cioplitorii în piatră din localitatea Ciuta, care au pus bazele taberei de sculptură de la Măgura în urmă cu 42 de ani. La întâlnirea cu elevii Liceului de Artă Margareta Sterian, cu artiștii Emil Pricopescu și Rodica Panaitescu și cu mai marii culturii buzoiene au răspuns prezent 7 meșteri cu vârste de peste 70 de ani. Cu toții s-au adunat la Primăria din Măgura unde au depănat amintiri și cei 7 cioplitori prezenți au fost premiați de către Direcția de Cultură, Culte și Patrimoniu cu câte 100 de lei fiecare.
După terminarea părții festive atât invitații cât și mesterii au mers tabără și au explicat pe îndelete cum a participat fiecare la realizarea lucrărilor care se găsesc și astăzi pe pajiștea din apropierea mănăstirii Ciolanu.
Astfel, tinerii elevi au putut afla de la meșterii locali că majoritatea lucrărilor din tabăra de sculptură de la Măgura au fost realizate de meșterii cioplitori din zonă. După cum a mărturisit chiar artistul Emil Pricopescu, mare parte a sculpturilor din tabără au fost făcute la indicațiile tinerilor artiști plastici abia ieșiți de pe băncile facultății care nu erau atât de bine familiarizați cu tehnica cioplitului în piatră.
„Fiecare artist iși făcea o schiță sau un modelaj în plastilină și își gândea lucrarea. De început începeau meșterii iar noi stăteam și ne uitam și din când în când mai interveneam câte puțin în funcție de ce vroiam să realizăm. După ce lucrarea se apropia de sfârșit și era deja pusă pe o direcție pe care se vroia meșterii se retrăgeau și începeau artiștii să finiseze lucrarea”, a explicat artistul plastic Emil Pricopescu.

Ciprian STERIAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.