Zeci de colindători deghizați în urși, moși sau îmbrăcați în straie tradiționale românești au participat joi la orele prânzului la o paradă pe străzile orașului Buzău în ceea ce s-a chemat Alaiul Datinilor și Obiceiurilor organizat de Consiliul Județean prin Centrul Județean de Cultură și Artă Buzău.
După parada propriu-zisă desfășurată pe traseul Consiliul Județean-Bulevardul Nicolae Bălcescu-Platoul Dacia-Bulevardul Unirii-strada Patriei, cetele de colindători din Buzău și alte patru județe au revenit în fața Consiliului Județean unde, pe scena amplasată de organizatori în fața instituției, și-au prezentat fiecare obiceiurile de iarnă reprezentative pentru zonele din care provin.

În ciuda „ofertei bogate” de colindători sosiți joi la Buzău cu eforturi din partea organizatorilor puțini au fost buzoienii care au asistat la spectacolul oferit. Deși organizatorii au făcut apel la conducerile școlilor din municipiu și din județ, puțini au fost copiii care au venit joi în fața Consiliului Județean pentru a vedea obiceiurile de iarnă de pe la noi și de prin alte județe din nordul Moldovei.
„Am adus colindători din mai multe locuri din țară dar, iată că tradițiile sunt lăsate un pic mai deoparte iar copiii noștri sunt preocupați mai degrabă de calculatoare, tablete și jocuri. Este un efort al nostru și vrem să promovăm tradițiile din județul Buzău, dar și din Bacău, Suceava, Botoșani și Iași. Ne-am fi dorit să fie mai mulți copii pentru că în primul rând pentru ei am organizat această manifestare. Este păcat pentru că jocurile copilăriei pierd teren și cu toții ne amintim cu drag de vremurile când mergeam cu colindul sau cu plugușorul”, a declarat Adrian Petre, directorul Centrului Județean de Cultură și Artă Buzău.
La parada organizată de Consiliul Județean Buzău pe străzile din municipiu au participat „Ceata de urși din Dărmănești”-Bacău, „Ansamblul Gura Izvorului Vatra Moldoviței”-Suceava, „Alaiul Cerbului”-Iași, „Ansamblul Balada”-Botoșani, „Ansamblul Breazul”-Mânzălești, „Grupul de Tradiții Macoveiul”-Padina, „Ansamblul Ciobănașul”-Gura Teghii și ansamblul Plaiurile Mioriței al Centrului Județean de Cultură și Artă Buzău.

Ciprian STERIAN

2 COMENTARII

  1. Cu siguranta sefii educatiei judetene sunt intr-un prelungit concediu, cam de pe la 1 sept incoace. Sper sa nu fi taiat porci intruna de atunci, ca altfel nu ar mai incapea in scaunele lor caldute, de care s-au legat cu lanturile. O demisie n-ar strica. Buna gluma, nu ?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.