Criza își spune cuvântul și în ceea ce privește tradițiile moștenite din moși strămoși. În fiecare an, în prima luni de după Săptămâna Luminată, se sărbătorește Paștele Blajinilor, sărbătoare care cu ani în urmă aduna în cimitirele din Buzău sute de persoane care întindeau mese îmbelșugate stropite din belșug cu băuturi și asezonate lăutari care cântau printre morminte. Astăzi, de Paștele Morților pare să nu mai fi rămas mare lucru din tradiția de altă dată iar asta se întâmplă din cauza sărăciei.
„Nu mai este ce-a fost odată. Este sărăcie mare, pensiile sunt mici și nu avem ce face. Am venit și noi după o porție de mâncare însă nu mai este la fel ca anii trecuți”, a declarat o femeie venită în Cimitirul „Sfântul Gheorghe ” de la marginea orașului Buzău.
Cu toate acestea , au existat însă câțiva romi care au venit la cimitir în zorii zilei pentru a-și cinsti morții. Totul s-a desfășurat însă în deplină liniște iar grătarele încinse le puteai număra pe degete.
Majoritatea celor prezenți în cimitir veniseră pentru a primi de pomană o porție de mâncare și prea puțini mai erau cei care organizaseră mese așa cum se obișnuia în anii trecuți.
Ciprian STERIAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.