Procurorii DNA au terminat perchezițiile effectuate la Consiliul Județean Buzău duminică dimineață, în jurul orei 2.00. Anchetatorii au ridicat din sediul CJ Buzău, după circa 10 ore de descinderi, mai multe cutii și trei saci cu documente pe care le-au urcat în dubele jandarmilor și au fost transportate la DNA București.
Nici unul dintre angajații CJ Buzău nu a mai fost dus în noaptea de sâmbătă spre duminică la audieri.
La finalul perchezițiilor, secretarul Consiliului, Laurențiu Gavrilă, a declarat că au fost effectuate percheziții în mai multe birouri ale instituției.
” Am fost solicitat să mă prezint la sediul instituției împreună cu colegii mei și am participat la perchziția efectuată în sediul Consiliului. Au luat documente, deocamdată nu pot spune despre ce documente e vorba. Am asistat la desfășurarea perchezițiilor, dar am fost rugați sa nu discutam despre ce documente s-au luat. E o anchetă în curs de desfășurare. De strategia de dezvoltrare s-a ocupat Direcția de Dezvoltare Regională condusă de directorul Dragoș Cojocea. El nu a fost aici azi. Nu e în concediu, e la serviciu, dar azi nu a fost aici. Este vorba despre strategia pe care trebuie să o adoptăm în perioada 2014-2020 pentru dezvoltarea județului, în baza căreia se pot accesa fonduri europene”, a explicat Gavrilă.

De menționat că Dragoș Cojocea este finul fostului președinte al Consiliului Județean Buzău, Victor Mocanu. El a avut funcție de conducere în Consiliul Județean și în timpul mandatului lui Mocanu dar și de la preluarea funcției de președinte al CJ Buzău de către Cristi Bîgiu. La începutul campaniei din 2012 pentru alegerile locale, Cojocea a fost un contestatar dur și vehement al lui Bîgiu, însă spre finalul campaniei, acesta s-ar fi lepădat de nașul Mocanu și s-ar fi apropiat de fostul liberal. Astfel, Cojocea a fost menținut în funcție, fiind în prezent director executiv în CJ Buzău, ba chiar, și soția sa a fost numită director economic la DGASPC, instituție subordonată Consiliului Județean.
De-a lungul vremii, Dragoș Cojocea a fost implicat în numeroase scandaluri, de la a-l înjura în direct la televizor pe Dan Diaconescu, patronul OTV, și până la a fi acuzat că ar fi folosit un pistol pentru a amenința un participant la trafic.

Preşedintele Consiliului Judeţean Buzău, Cristinel Bîgiu, a fost reţinut, sâmbătă noapte, după aproximativ şase ore de audieri, fiind acuzat că a luat mită 70.000 de lei, respectiv 50.000 de lei, pentru atribuirea unui contract, intermediarul banilor fiind Florin Colgiu, reţinut şi el.

Potrivit unui comunicat transmis de DNA sâmbătă noapte, procurorii anticorupţie au dispus reţinerea pentru 24 de ore a preşedintelui Consiliului Judeţean (CJ) Buzău, Marian-Cristinel Bîgiu, pentru luare de mită în formă continuată (două acte materiale) şi a finului acestuia, Florin Mădălin Colgiu, pentru complicitate la luare de mită în formă continuată (două acte materiale).

Conform sursei citate, în perioada decembrie 2013- decembrie 2014 Cristinel Bîgiu i-a solicitat unuia dintre directorii din cadrul instituţiei să facă demersuri pentru declanşarea procedurilor de achiziţie directă (prin modificarea proiectului iniţial în cuantum de 400.000 de lei, legat de întocmirea Strategiei de dezvoltare durabilă a judeţului Buzău pentru perioada 2014-2020 şi împărţirea acestuia în trei componente, astfel încât să fie evitată procedura de licitaţie publică), să identifice firme dispuse să semneze, în mod formal, aceste proiecte şi să întocmească efectiv proiectele.

Procurorii DNA spun că, după întocmirea acestor proiecte şi după aprobarea plăţilor de către Cristinel Bîgiu, directorul respectiv din CJ urma să îi dea mită preşedintelui Consiliului Judeţean jumătate din suma plătită din bani publici, respectiv 200.000 de lei. Directorul urma să recupereze banii de la firmele care figurau, în mod fals, ca executanţi ai celor trei proiecte.

Anchetatorii mai spun că în jurul datei de 20 decembrie 2013, directorul respectiv din Consiliul Judeţean Buzău i-a remis lui Cristinel Bîgiu, prin intermediul finului acestuia, Florin Colgiu, suma de aproximativ 70.000 de lei, sub formă de mită, reprezentând jumătate din contravaloarea unei facturi de 130.000 de lei, sumă ce fusese virată unei firme identificate de director, căreia i se atribuise anterior, în mod direct, contractul pentru prima componentă a Strategiei de dezvoltare durabilă, şi anume principalele direcţii de dezvoltare şi analiza S.W.O.T. Directorul, la rândul său, primise suma respectivă de la reprezentantul legal al firmei.

Ulterior, în luna august 2014, Bîgiu l-a însărcinat pe acelaşi director să înceapă procedurile de atribuire directă, în aceleaşi condiţii, pentru cea de-a doua componentă a Strategiei de dezvoltare durabilă, fiind declarată câştigătoare aceeaşi firmă. Urma ca lui Bîgiu să îi fie remisă, ulterior, ca mită, jumătate din valoarea contractului, respectiv 50.000 de lei.

Procurorii DNA mai notează că în 4 decembrie Cristinel Bîgiu i-a solicitat în mod expres aceluiaşi director să îi dea până cel mai târziu în 8 decembrie suma convenită de 50.000 de lei, indicându-i ca intermediar care urma să primească banii în numele său o persoană de încredere a acestuia.

Sâmbătă, directorul i-a dat intermediarului indicat de Bîgiu o sumă de bani, pentru ca acesta, la rândul său, să i-o dea preşedintelui Consiliului Judeţean Buzău.

Tot sâmbătă, intermediarul i-a dat lui Bîgiu, în parcarea din faţa blocului unde locuieşte acesta, suma de 50.000 de lei, comunicându-i că banii i-au fost daţi de către director.

„Bîgiu Marian Cristinel i-a indicat intermediarului modul în care urmau a fi distribuiţi, respectiv păstraţi banii, solicitându-i ca suma de 6.500 de lei să fie remisă finului acestuia, Colgiu Florin Mădălin, iar restul sumei de 43.500 lei să fie păstrată, la dispoziţia lui Bîgiu Marian Cristinel, de către intermediar. În aceeaşi zi (sâmbătă -n.r.), intermediarul i-a remis 6.500 de lei lui Colgiu Florin-Mădălin, care cunoştea că suma respectivă fusese primită cu titlu de mită de către Bîgiu Marian Cristinel, de la directorul respectiv”, mai precizează procurorii DNA.

Potrivit acestora, în dosar sunt urmărite penal şi alte persoane.

Preşedintele Consiliului Judeţean Buzău, Cristinel Bîgiu, şi Florin Colgiu, preşedinte al Organizaţiei de Tineret a PNL Buzău, au fost aduşi de anchetatori la sediul DNA central din Bucureşti sâmbătă, în jurul orei 18.30.

Marian Cristinel Bîgiu, în vârstă de 47 de ani, se află la primul său mandat de preşedinte al Consiliului Judeţean Buzău, fiind ales pe listele USL.

În perioada 1993 – 1994, el a fost contabil la Sigma Instal, după care a fost, până în anul 2000, şef compartiment import-export la S.C. Modern Shoes S.A, iar din 2000 şi până în 2004 a fost director general al S.C. Modern Shoes S.A.

Din iunie 2004 şi până în ianuarie 2005, Cristinel Bîgiu a fost vicepreşedinte al Consiliul Judeţean Buzău, iar din ianuarie 2005 şi până în mai 2007 a fost prefect al judeţului Buzău. Ulterior, el a fost preşedinte al Autorităţii Naţionale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice, funcţie deţinută până în noiembrie 2008.

În perioada 2008-2012, Cristinel Bîgiu a fost senator, fiind ales din partea PNL, partid în care începând cu anul 2000 a deţinut mai multe funcţii, între care preşedinte şi vicepreşedinte al filialei judeţene Buzău a PNL.

În luna septembrie a acestui an, Bîgiu a trecut de la PNL la PSD, în baza OUG 55, care a permis migraţia aleşilor locali fără să îşi piardă mandatul. El a fost urmat în PSD de 24 de primari din judeţ – 18 de la PNL şi şase de la PDL, precum şi de mai mulţi consilieri judeţeni şi locali.

„Nu a fost o decizie uşoară, dar consider că am făcut ceea ce este mai bine pentru judeţul Buzău. Ceea ce m-a determinat să iau această decizie este colaborarea bună cu consilierii PSD în susţinerea unor proiecte”, afirma Cristi Bîgiu.

La rândul său, liderul PSD Buzău, primarul Constantin Boşcodeală, spunea că „echipa social-democrată a crescut cantitativ şi calitativ, ceea ce va contribui ca premierul Victor Ponta să devină preşedintele României”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.