GALERIE FOTO: Start primei ediții a BUZZ-CEE, Festivalul Internațional de Film de la Buzău

0

Prima ediție a Festivalului internațional de film BUZZ-CEE a debutat, miercuri seară, cu o gală prezentată de actorii Andreea Vasile și Dan Bordeianu urmată de o comedie a regizorului german Aron Lehmann, intitulată „HIGHWAY TO HELLAS”.
Timp de 5 zile Buzăul va fi gazda primei ediții a Festivalului Internațional de Film BUZZ-CEE, festival care va aduce la Buzău peste 50 de producții cinematografice europene. În competiție s-au calificat 6 lungmetraje, 10 documentare și 19 scurtmetraje dar în cele 5 zile de festival buzoienii vor avea parte, în afara competiției și de alte proiecții speciale.
„Este o premieră si o mare onoare pentru Buzău să găzduim un asemenea eveniment. Este un prilej deosebit pentru noi buzoienii să vizionăm filme de calitate si trebuie sa mulțumesc tuturor instituțiilor care s-au ocupat de co-organizare și in mod special doamnei Mihaela Constantinescu fără de care acest festival nu ar fi putut avea loc. Sper să nu fie doar o ediție și să fie un festival cu cât mai multe ediții și să nu se oprească aici. Eu alături de instituțiile de cultură din subordinea Consiliului Județean vom sprijini pe cât se poate acest tip de evenimente”, a declarat președintele Consiliului Județean Petre Emanoil Neagu la ceremonia de deschiderea a festivalului.
La rândul său, producătorul comediei difuzate în premieră în România după ceremonia de deschidere a festivalului a explicat ce înseamnă participarea la festivalul de la Buzău dar și ce poate face acesta pentru județ.
„Acum 2 ani am primit un telefon de la regizor(nr. Aron Lehmann), am primit un scenariu și astfel am ajuns să mă căsătoresc cu acest film. Am avut privilegiul să mă implic în această comedie în care este vorba de un bancher german care vine în Grecia pentru a vedea de ce grecii nu își plătesc datoriile și, pentru că este o comedie, nimic nu este ceea ce pare și se întâmplă multe lucruri. Sper ca filmul nostru să fie apreciat pentru ca noi iubim acest film, lumea râde destul de tare la el și vrem să împărtășim din plăcerea noastră de a face film. Filmul a fost în Coreea și a primit acolo premiul publicului ceea ce ne-a făcut foarte mândri pentru că asta arată că filmele bune sunt apreciate global. Suntem mândri să fim aici, înseamnă mult pentru noi, pentru că este o șansă să promovăm arta europeană, să promovăm regiuni care nu sunt foarte cunoscute și dacă contribuim cu filmele noastre să punem Buzăul pe harta cinematografiei europene vom fi de două ori mai fericiți”, a declarat producătorul lungmetrajului Highway to Hellas, George Kalomenopoulos care este și membru al juriului la secțiunea documentar.
În competiţia de scurtmetraje se regăsesc 19 producţii, între care horror-ul macedonean ”Singur acasă”, un thriller psihologic din Republica Moldova – ”În ataş”, SF-ul letonian ”Idealul”, dar şi filme de dragoste produse în Bulgaria sau Rusia.
Scurtmetrajele româneşti selectate în festival sunt ”Dispozitiv 0068” (regia Radu Bărbulescu), o comedie neagră ”camuflată” în thriller, şi ”De sfeştanie” (regia Tudor Botezatu), un film despre dragoste şi despre cum un amor bazat pe minciuni sfârşeşte prin a se împotmoli în ele.
În cursa pentru trofeul Long BUZZ al primei ediții BUZZ CEE, concurează șase producții din Austria, Rusia, Bulgaria, Germania, Polonia și România. Este vorba despre Blockbuster – A Life in Moving Pictures (r. Vlado Priborsky, Austria, 2015), Celestial Camel (r. Yury Feting, Rusia, 2016), Snow (2015, Bulgaria), Sin & Illy Still Alive (r. Maria Hengge, Germania, 2014), The Story of a Woman (r. Michal Wegrzyn, Polonia, 2015) și 03.ByPass (r. Nap Toader, România, 2016), singurul film românesc din competiția de lungmetraj a BUZZ CEE.
Din juriul secțiunii lungmetraj mai fac parte pe lângă regizorul din Republica Moldva, Igor Cobileanski și regizorii Maya Vitkova-Bulgaria și Dan Chișu-România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.