A venit ziua cea mai grea pentru familiile și prietenii celor patru piloți morți în accidentul aviatic de la Zoița, înregistrat în 5 iulie, în cea mai neagră zi din istoria aviației române, în urmă cu fix doi ani alți 12 scafandri și piloți de elită pierind într-o tragedie fără seamăn, la Tuzla.

Astăzi, la fix o săptămână de la  evenimentul de la Zoița, din județul Buzău, oamenii și-au dus morții la groapă.

Ștefan Coropțchi care avea doar 19 ani a fost înmormântat în localitatea natală Mândra din Făgăraș, în timp ce maiștrii militari Cătălin Topoliceanu și Viorel Cojocaru au fost înhumați în cimitirul Nordic din Focșani. Sute de oameni i-au condus pe cei doi pe ultimul drum, slujba religioasă fiind oficiată de un subor format din 10 preoți. Cei doi piloți au avut parte de onoruri militare, la ceremonialul religios participând și secretarul de stat în Ministerul Apărării, Dan Tătaru. Durerea a fost mare pentru toți cei care i-au cunoscut pe cei doi maiștrii militari. În clipa când sicriele au fost scoase din biserică, una din fiicele lui Viorel Cojocaru a leşinat, fiind purtată pe braţe de rude și preluată de medicii de la Ambulanţă. Dar nu a fost singura care a avut nevoie de îngrijirile medicilor, mai multor persoane prezente la înmormântare făcându-li-se rău din cauza durerii și a căldurii sufocante. Cătălin Topoliceanu şi Viorel Cojocaru îşi vor dormi somnul de veci în Cimitirul Nordic din Focşani, unul lângă celălalt, aşa cum au şi murit.

Durere fără margini și la Buzău, unde la prânz, a fost înmormântat căpitanul comandor Mitică Docuz. Sute de oameni l-au condus pe ultimul drum pe aviatorul care a format atâtea generații de piloți. Cortegiul funerar a străbătut Bulevardul Nicolae Bălcescu, zona Prefecturii și Bulevardul Spiru Haret până la Cimitirul Eroilor, acolo unde a fost înmormântat Mitică Docuz. În momentul în care cortegiul funerar a ajuns în dreptul Consiliului Județean, angajații instituției, colegi cu soția victimei accidentului de la Zoița, i s-au alăturat acesteia, în încercarea de a-i alina durerea pricinuită de moartea celui care i-a fost soț.

Cel mai dureros moment a fost cel în care sicriul cu rămășițele lui Mitică Docuz au fost coborâte în groapă. Trei salve de foc s-au tras în memoria aviatorului în timp ce un elicopter militar a survolat zona, aruncând cu flori pentru cel care a fost Mitică Docuz.

Între timp, continuă ancheta care să scoată la iveală cauzele tragediei, însă va trece mult până când vom afla adevărul despre ce a condus la teribilul accident în care au pierit cei patru. Dincolo de răspunsurile experților, durerea pe care o trăiesc familiile celor patru dispăruți nu va putea fi alinată niciodată.

În data de 5 iulie, căpitanul comandor Mitică Docuz, maiștrii militari Viorel Cojocaru și Cătălin Topoliceanu, de la Școala de Aplicație pentru Aviație de la Boboc, dar și elevul de 19 ani, Ștefan Coropețchi, au murit după ce elicopterul în care se aflau, un IAR 316 B, s-a prăbușit în zona localității buzoiene Zoița. Potrivit anchetatorilor, cei patru se aflau într-un zbor de antrenament iar în jurul orei 12.00, când se întorceau la bază, turnul de control a pierdut legătura cu cei patru. Aparatul de zbor a fost găsit cu greu de pompieri și Ambulanță, în plin cîmp, într-un lan de porumb, la circa o oră și jumătate de la apelul la 112. Elicopterul era ars în proporție foarte mare, la fel și cei patru membrii ai echipajului.

 

 

Ciprian STERIAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.