Un local din orașul Buzău a devenit, aseară, neîncăpător pentru zecile de lăutari adunați, pentru prima dată în 2013, să petreacă împreună Revelionul Muzicanților. Petrecăreții, care în noaptea dintre ani, au avut sarcina de a-i distra pe alții, au mâncat, au băut, dar mai ales au cântat ceea ce au știut ei mai bine până în zorii zilei. Printre participanți s-au numărat și invitați din județul Vrancea dar și râmniceanul Cornel Macovei, fost concurent la Vocea României.
„Este un obicei în a ne respecta tradiția. Și la noi la Buzău se organizează Revelionul Muzicanților, suntem artiști atât din Buzău cât și din alte județe și probabil că toți o să prestăm în această seară. Aici suntem tot felul de artiști și soliști de muzică ușoară, populară, lăutărească și așa mai departe. Și mie ca și oricărui consumator de muzică îmi place să ascult cât mai multe feluri de muzică însă, fiind solist de muzică ușoară apreciez cel mai mult acest gen. Pentru mine sărbătorile de anul acesta au fost, datorită prestației din cadrul Vocii României, un pic mai deosebite pentru că am fost mai solicitat decât în alți ani”, a declarat Cornel Macovei, fost concurent la Vocea României.
La rândul său, Nicu Bordei, unul dintre anfitrionii evenimentului organizat miercuri noapte la Buzău, consideră că, o dată pe an, se cuvine ca și cei care au muncit un an întreg pentru a-i distra pe alții să aibă parte de o seară a lor.
„Noi, muzicanții de la Buzău, am organizat acest eveniment pentru că noi am distrat pe toată lumea an de an, zi de zi, seară de seară și acum vrem să ne simțim și noi bine. Fiecare din noi va cânta câte ceva în această seară pentru că este o ocazie unică, atunci când ne întâlnim. De revelionul tradițional am cântat, de revelionul pe rit vechi am cântat pentru moldoveni iar acum cântăm și pentru noi”, a declarat Nicu Bordei, solist de muzică lăutărească.

Manifestarea de la Buzău, devenită tradiție în ultimii ani, a adus anul acesta și muzicanți din județele învecinate. Participând pentru prima oară la Revelionul Muzicanților invitații veniți de la Focșani consideră evenimentul ca fiind ceva deosebit, mai ales că este singura dată în an când muzicanții se pot gândi și la distracție fără să se mai gândească cum să facă să fie cât mai pe placul clienților.
„Sper să petrecem foarte bine pentru că este primul an în care venim. Suntem un grup venit din Focșani, formația Diatlon, și o să încercăm pe parcursul acestei seri să cântăm, să aducem ceva nou pentru seara asta și sper să placă. Este singura seară din an când avem posibilitatea să ne și distrăm pentru că în rest suntem axați pe muncă. Suntem noi între noi, ne distrăm și ne simțim bine”, a declarat Costică Râpeanu, liderul formației Diatlon din Focșani.
Și chiar dacă este singura seară în care se pot distra cu adevărat, Revelionul Muzicanților constituie și un bun prilej ca fiecare muzicant să își etaleze cunoștințele noi acumulate peste an chiar în fața celor care pot veni cu o părere avizată despre calitatea actului artistic.
„Este o ocazie de la un an la altul de a ne întâlni după un an, să ne împărtășim impresii și chiar să etalăm ce am realizat de la un an la altul. Este o plăcere să ne ascultăm unul pe celălalt, să ne apreciem, să ne criticăm poate iar asta ne dă putere de muncă pentru un an în plus ”, a declarat Dumitru Niță, profesor de vioară.
Și chiar dacă a fost vorba despre o petrecere în adevăratul sens al cuvântului, muzicanții buzoieni, strânși laolaltă pentru singura dată în an, nu puteau să nu își aducă aminte și de cei care au plecat dintre ei în anul recent încheiat. Astfel, una din reprizele muzicale a fost dedicată celei care a fost Marilena Dobre, solista, originară din Buzău, care s-a stins din viață la doar 43 de ani într-o clinică newyorkeză.
Ciprian STERIAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.