Gogoașă electorală sau promisiune cu șanse de realizare? Asta se întreabă dascălii buzoieni după ce au participat, marți, la o întâlnire cu parlamentarii arcului guvernamental din colegiile buzoiene la care au luat parte senatorii Eugen Teodorovici și Constantin Popa. Membrii Sindicatului Învăţământului Preuniversitar „Prof. I. Neacşu” Buzău i-au invitat pe toţi parlamentarii arcului guvernamental din colegiile buzoiene pentru a-i convinge să susțină în Parlament o iniţiativă legislativă prin care să fie rezolvate revendicările stabilite de sindicaliştii din F.S.L.I., mare parte dintre acestea fiind legate de neajunsurile financiare.
La întâlnire a ajuns cu ceva întârziere și ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, senator ales cu sprijinul buzoienilor din municipiu, care le-a servit zecilor de profesori adunați în sala „G. Filipescu” a Consiliului Județean o propunere care aduce mai degrabă a gogoașă electorală. Practic, senatorul buzoian ajuns ministru în Guvernul condus de Victor Ponta le-a spus dascălilor că lucrează la un proiect prin care cadrele didactice din învățământul preuniversitar ar putea primi salarii mai mari din bani europeni. Cum, și mai ales dacă, se va putea face acest lucru nici ministrul Teodorovici nu știe, însă propunerea aruncată în fața unor oameni ajunși la capătul răbdării este una specifică promisiunilor electorale cu care majoritatea oamenilor de rând s-au obișnuit.
„Sunt mai mult de 200 de mii de cadre în învățământul preuniversitar pentru care vreau să găsim o soluție de finanțare lunară, un fel de TOP UP la salariu pe fonduri europene. Am vorbit deja la Comisia Europeană dar mi s-a spus că nimeni nu a făcut așa ceva, ceea ce nu înseamnă ca nu putem face noi. Pentru aceasta trebuie făcut un proiect unic la nivel național în urma căruia acești peste 200 de mii de oameni să primească lunar un procent din salariu pe partea de fond operațional de resurse umane, deci din fonduri europene. Deocamdată, este o idee și aștept acceptul Comisiei Europene și dacă va fi acceptată această idee vor fi cu siguranță și niște condiții puse. Am vorbit și cu domnul ministru Pricopie și cu alți colegi din Guvern și vrem să completăm din fonduri europene să dăm aceste sume pe partea de salarizare” a spus Eugen Teodorovici în fața mai multor lideri de sindicat din învățământul buzoian.

Ceva mai pragmatic, liderul S.Î.P. Buzău, profesorul Ion Dobre, i-a replicat ministrului Fondurilor Europene că puterea ministrului de resort în Guvernul Ponta este destul de limitată, dar și că solicitarea sindicaliștilor era ca parlamentarii să-i sprijine legislativ în Parlament apreciind totodată că promisiunile legate de salariile din fonduri europene „sunt frumoase”.

„Noi am discutat de nenumărate ori cu domnul Remus Pricopie si dânsul este de acord cu mai toate revendicările noastre. Din păcate, pârghiile dumnealui și importanța pe care o are în Guvern nu îi permit să rezolve nici măcar o revendicare. Este frumos că ne vorbiți de ce se poate face cu fonduri europene, dar, totuși, noi avem o Lege a Educației care este încălcată sistematic de la apariția ei și până în momentul de față. Această abordare nu am fi vrut să o regăsim și la actuala putere care a venit să conducă și cu sprijinul nostru. Acum avem nevoie de oameni cu greutate care să ne sprijine legislativ. Este campanie, profităm și noi așa cum și dumneavoastră ați profitat și încercăm să venim cu această propunere de a ne sprijini reciproc”, a declarat liderul S.Î.P. Buzău, Ion Dobre.

Ceva mai aproape de realitate în discuția cu dascălii buzoieni a părut senatorul Constantin Popa, cel care a spus că va face tot ce depinde de el pentru a susține propunerile sindicaliștilor buzoieni.
„Nu am nici o replică și nici nu vreau să am una în ceea ce privește nivelul salarizării cadrelor didactice. Este o chestie tristă și împreună cu domnul senator Teodorovici, și în cadrul alianței PSD- UNPR-PC, căutăm să găsim rezolvări. Credeți-mă că până să ridicați această problemă, colegii dumneavoastră profesori din Senat au ridicat această problemă de nenumărate ori. Vreau sa fiu mai popular și să vă spun ca nimeni nu e Samanta și nu poate face peste noapte ceva, dar vă asigur că efortul există. Faptul că nu pot să fac ceea ce aș vrea să fac pentru dumneavoastră mă face să am emoții și mai mari, dar vă spun că voi sprijini acest proiect de lege pe care președintele S.Î.P. îl dorește. Eu nu mai cred în promisiuni și nu vreau să vă fac nici o promisiune, decât aceea că voi face tot ce pot să vă sprijin”, a declarat senatorul Constantin Popa.

Ciprian STERIAN

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.